Komisija obrađuje prijave za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

08.12.2021. 07:36 / Izvor: Akta.ba
komisija expo

Komisija je na jučerašnjem, prvom sastanku konstatovala da je na Poziv pristiglo ukupno 149 prijava, od čega 97 poduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je 23. novembra 2021. godine Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izožbi EXPO 2020 Dubai, koji je bio otvoren do 28. novembra. S obzirom da je prvobitni rok bio kratak, poziv je produžen do ponoći, 2. decembra 2021. godine. 

U prvoj fazi ovog Poziva, prijava je bila moguća isključivo putem online aplikacije https://expo2020bih.ba/biznis-program/, dok će izbor privrednih subjekata, odnosno pregled online prijava, obradu i kontrolu podataka, te ocjenu o ispunjavanju uvjeta izvršiti Komisija imenovana rješenjem Ministarstva privrede KS.

Komisija je na jučerašnjem, prvom sastanku konstatovala da je na Poziv pristiglo ukupno 149 prijava, od čega 97 poduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata.

"Zadovoljni smo odzivom preduzeća, a što se tiče turističkih zajednica mislimo da je moglo biti i više aplikacija. Međutim, iznenadio nas odziv iz oblasti projekata. Dosta projekata je prijavljeno, što nam je indikator da u Bosni i Hercegovini postoji izuzetan projektni potencijal kojeg treba predstaviti vani i iskoristiti. Upravo to ćemo i uraditi na Svjetskoj izložbi u Dubaiju", izjavio je nakon prvog zasjedanja Komisije, doc.dr. Admir Čavalić, predsjednik Komisije.

Čavalić naglasio da je ovaj Poziv realiziran na bazi metodologije koju je radio stručni tim ekonomista koji je predvodio, te istakao prednosti spomenute metodologije.

"Važno je naglasiti da ova metodologija ne daje nikakvu mogućnost Komisiji da izvrši utjecaj na mogući izbor prijava. Mi smo ovdje samo da izvršimo validaciju i verifikaciju Poziva i dostavljene dokumentacije i da izaberemo najbolje, ali ne na bazi naše diskrecione moći, nego na bazi ustanovljene metodologije", pojasnio je Čavalić, istakavši da je ovaj način obrade podataka jedinstven i neouobičajen u BiH. 

Kako je naglasio, ova metodologija potpuno minimalizira utjecaj ljudskog faktora, odnosno Komisije, a naglašava ulogu objektivnih indikatora i kriterija koji su navedeni u metodologiji. 

Što se tiče poduzeća kriteriji koji su se bodovali u prvoj fazi su ekonomska pozicija, potencijal rasta i izvozna orijentiranost, inovativnost i održivost. 

Lista privrednih subjekata s ukupno ostvarenim bodovima bit će objavljena na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo najkasnije do petka tekuće sedmice.

Podsjećamo, Ministarstvo privrede KS će po okončanju ovog Poziva izabrati 80 privrednih subjekata, turističkih zajednica i projekata kojima će biti na raspolaganju paket podrške za predstavljanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti