Komisija utvrdila prijedlog izmjena zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

07.11.2017. 15:37 / Izvor: Fena
Komisija utvrdila prijedlog izmjena zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

Po njenim riječima, pošto je bilo zloupotrebe statusa uzbunjivača, preciznije se definiše kad mogu prestati uslovi za njihov status. 

Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajuća Komisije Aleksandra Pandurević je kazala novinarima nakon sjednice da nema drastičnih izmjena zakona nego da su to više tehnička usklađivanja.

Po njenim riječima, pošto je bilo zloupotrebe statusa uzbunjivača, preciznije se definiše kad mogu prestati uslovi za njihov status. 

Članovi Komisije razmatrali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ali se danas nisu izjašnjavali o njemu.

Zaključeno je da članovi ovog tijela iz Predstavničkog doma i Doma naroda za narednu sjednicu dostave sugestije u vezi s predloženim zakonom. Komisija bi se o predloženim izmjenama i dopunama Zakona, kao i o sugestijama članova komisije izjasnila na nekoj od narednih sjednica.

Tokom diskusije o predloženom tekstu zakona, član komisije Halid Genjac je ustvrdio da su učinjenje intervencije u ovom zakonu, koje su njemu neprihvatljive, a "u priličnoj mjeri su razblažile namjeru da se Agencija učini efikasnom".   

Član komisije Mirsad Isaković je kazao da dijeli mišljenje kolege Genjca, te da je očekivao da zakon bude "puno konkretniji i da budu njegove ovlasti puno jače".

"Dakle, u sadašnjem prijedlogu ne vidimo to što smo očekivali", naveo je Isaković. 

Komisija je odgodila razmatranje Izvještaja o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za period od 1. januara do 30. juna 2017. godine, kako bi na sjednici bili prisutni direktor i zamjenici direktora Agencije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti