Komisija za vrijednosne papire Turske pomoći će unaprjeđenju tržišta kapitala u BiH - Omogućiti trgovinu van granica

25.05.2009. 11:10 / Izvor: Dnevni Avaz
Komisija za vrijednosne papire Turske pomoći će unaprjeđenju tržišta kapitala u BiH - Omogućiti trgovinu van granica

Predstavnici Komisije za vrijednosne papire iz Turske i Istanbulske berze posjetili su prethodnih dana institucije bh. tržišta kapitala i razgovarali o mogućoj saradnji.

Turska delegacija posjetila je Registar i Komisiju za vrijednosne papire u FBiH i Sarajevsku berzu te istakla da će učiniti sve kako bi pomogla bh. tržištu kapitala u krizi i slaboj likvidnosti na SASE.

Zamjenik direktora Registra vrijednosnih papira (RVP) u FBiH Firdus Hamzagić kaže za "Dnevni avaz" da je vrlo važno da ova dva tržišta kapitala ostvare jaču saradnju.

"Naglasili smo potrebu uređivanja regulative koja bi našim brokerskim kućama omogućila prodaju njihovih vrijednosnih papira i obratno. Najave privatizacije državnog kapitala u bh. kompanijama putem berze, kao i izdavanje obveznica, obogatit će ponudu tržišnog materijala na SASE, što će, svakako, privući i turske investitore", kaže Hamzagić.

Gostima je naglašeno da u BiH postoje turske firme u Lukavcu i Maglaju i da bi se u budućnosti moglo trgovati i papirima tih kompanija na tržištu Turske.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže da je između dva tržišta kapitala i ranije postojala saradnja, ali da nije bila na zadovoljavajućem nivou.

"Osim treninga za uposlenike SASE u Turskoj prije tri godine, ništa više nije učinjeno. Govorili smo o zajedničkoj platformi, o lakšem pristupu brokerskih kuća jednom i drugom tržištu, ali to je samo ideja na kojoj u budućnosti treba mnogo više raditi", kaže Dedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti