Komitet za zaštitu intelektualne svojine pri Amcham-u upozorio na značajno pitanje zaštite intelektualne svojine u BiH

26.06.2008. 15:32 / Izvor: Pristop BH
Komitet za zaštitu intelektualne svojine pri Amcham-u upozorio na značajno pitanje zaštite intelektualne svojine u BiH

Danas je u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH, Amcham-a, u prostorijama Privredne komore Republike Srpske, održan okrugli stol na temu „Zaštita intelektualne svojine u BiH“. Cilj održavanja okruglog stola je ukazati na probleme u zaštiti prava intelektualne svojine u BiH, te sa predstavnicima nadležnih institucija razmijeniti iskustva u ovom polju i razmotriti načine efikasnije provedbe zakona koji regulišu ovu oblast.

Okrugli stol je pozdravnom riječju otvorio gospodin Frank Ostrander, savjetnik za ekonomska pitanja Ambasade SAD-a u Sarajevu, Violeta Čibukčić, izvršna direktorica AmCham-a u BiH i Dragica Ristić, izvršni direktor Privredne komore Republike Srpske. U nastavku Okruglog stola, prisutnima su se obratili Lejla Hadžiabdić, Microsoft BiH i predstavnica Komiteta za zaštitu intelektualne svojine, Slobodan Marković, Team Leader EUIPR Project, Saudin Terzić, pomoćnik direktora za provođenje zakona Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje, Ognjen Džinić, Blitz Film, Džemil Sabrihafizović, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH. O IPR iskustvima iz regije, te načinima borbe protiv piratstva u Srbiji sa akcentom na softversko piratstvo govorio je gosp. Milomir Ognjanović, Microsoft Srbija, Predsjednik IPR komiteta AmCham Srbije.

Lejla Hadžiabdić, anti-piracy manager u Microsoft BiH i član IPR Komiteta AmChama u BiH je na okruglom stolu upozorila na problem piratstva u BiH, te posljedice po industriju kao što su nelojalna konkurencija, ugrožavanje zdravlja ljudi, nesigurno poslovanje, ali i štete koje trpi država zbog neplaćanja carina i poreza na piratske proizvode, te je dodala: „AmCham IPR komitet ima za cilj promovirati efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine u BiH, jer će to doprinijeti daljem razvoju bh tržišta, kao i formiranju pozitivnije slike o BiH“. Na kraju svog izlaganja pozvala je sve nadležne institucije u BiH da se pridruže naporima AmCham IPR komiteta, te da iskoriste iskustva i znanja AmCham članica, u smislu organiziranja dodatne i praktične obuke u oblasti provođenja zaštite prava intelektualne svojine.

"U BiH će proces uspostavljanja savremene zakonske osnove za zaštitu prava intelektualne svojine najvjerovatnije biti okončan krajem 2009. godine, dok će jačanje kapaciteta institucija za zaštitu prava intelektualne svojine trajati duže. Ali proces izgradnje javne svijesti (kulture IPR) će trajati najduže, i upravo zato je neophodno posvetiti najveću pažnju ovom problemu i njime se najsistematičnije pozabaviti. Sa razvijanjem svijesti o IPR neophodno je započeti već u osnovnim školama", izjavio je Slobodan Marković, Team Leader EUIPR Project.

„Stopa softverskog piratstva u BiH u 2007. godini iznosila je 68%, a procjenjeni gubitak industrije mjeri se iznosom od 13 miliona USD, što ukazuje na neophodnost da se nastavi sa razvijanjem odgovornosti kod kompanija i pojedinaca, kao i sa osposobljavanjem institucija nadležnih za primjenu zakona, kako bi se stvorile brojne dodatne prednosti za potrošače i kompanije, ali i društvo u cjelini.“ izjavio je Džemil Sabrihafizović, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH, te dodao da bi se samo smanjenjem stope softverskog piratstva u BiH za 10% osiguralo dodatnih 14 miliona USD poreznih prihoda godišnje.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Tužilaštva BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, Ministarstva finansija BiH, Financijske policije FBiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Porezne Uprave FBiH, SIPA-e, koji su u produktivnoj diskusiji razmijenili iskustva i složili se o neophodnosti sistematičnog i zajedničkog rješavanja ovog problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti