Kompanija Centrotrans u Sarajevu pokreće "Centar znanja"

29.08.2018. 14:35 / Izvor: Akta.ba

U sklopu Centra oformljena je i auto škola Centrotrans za obuku i polaganje kategorija B – D1 – D – DE.

Svjesni činjenice da ponuda zanimanja i kandidata sa potrebama znanja i vještina nije usklađena sa potrebama tržišta rada, odnosno potrebama poslovnog sektora, kompanija Centrotrans se odlučila pokrenuti aktivnosti oko osnivanja Centra za edukaciju, koji je danas u Sarajevu predstavljen javnosti.

Riječ je o registrovanom Centru za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zanimanja, a s ciljem lakšeg zaposlenja i konkurentnosti na tržištu rada koji je oformljen u saradnji sa projektom Prilika Plus uz podršku SDC Švicarske razvojne agencije u okviru Ambasade u BiH.

Tokom predstavljanja Centra rečeno je  kako je Odluka o formiranju Centra za edukaciju donesena je iz razloga sve veće potrebe poslodavaca za zanimanjima koja su deficitarna na području BiH. Svim zainteresovanim kandidatima putem Centra nudi se mogućnost da na jednom mjestu dobiju kompletnu informaciju o raspoloživim programima prekvalifikacija i dokvalifikacija, te stručnim osposobljavanjima za određena zanimanja.

U sklopu Centra oformljena je i auto škola Centrotrans za obuku i polaganje kategorija B – D1 – D – DE, a vozačima sa položenom D kategorijom garantuje se zaposlenje u kompaniji Centrotrans.

Sejfudin Čengić, direktor Centrotransa  kazao je kako je ovo početak rada na jednom značajnom projektu, ne samo za kompaniju Centrotrans, nego i za širu društvenu zajednicu.

"Kompanija Centrotrans svoje mjesto na tržištu je izborila zahvaljujući ljudima i njihovim kadrovima. Planiramo da u narednom periodu uz podršku vlasti, društvene zajednice, međunarodnih organizacija ovu zgradu pretvorimo u 'Centar znanja'", kazao je Čengić, te naglasio kako se nada da će za godinu dana Centar biti kompletno opremljen. Nada se i da će otvaranjem ovakvog Centra da doprinesu smanjenju broja nezaposlenih.

Napomenuo je kako će Centar služiti svim kandidatima koji imaju potrebu za sticanjem dodatnog teorijskog i posebnog praktičnog znanja iz raznih specifičnih oblasti.

Tokom promocije rečeno je da je Centrotrans kroz novoosnovani Centar za edukaciju, a uz podršku SDC- razvojne agencije Švicarske ambasade u BiH, već doprinijeo profitiranju kadrova potrebnih tržištu rada, te će u narednom periodu realizovati značajan broj projekata kojima će se smanjiti broj nezaposlenih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti