Kompanija Helioplast Gračanica otvorila novi proizvodni pogon

04.02.2014. 15:15 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija "Helioplast" Gračanica u suradnji s RPC grupacijom danas je u Gračanici upriličila svečanu ceremoniju otvaranja novog proizvodnog pogona u novoj hali kompanije Helioplast.

Kompanija "Helioplast“ Gračanica u suradnji s RPC grupacijom danas je u Gračanici upriličila svečanu ceremoniju otvaranja novog proizvodnog pogona u novoj hali kompanije Helioplast.

Ova kompanija je na osnovu akvizicije prešla u većinsko vlasništvo Svjetske grupacije RPC sa sjedištem u Francuskoj, koja objedinjava sve proizvodnje vezane za brizgane plastične ambalaže da bi se što više ova proizvodnja raširila na području Balkana i Evrope.

Akvizicija između Helioplasta i RPC-a jedan je od rijetkih primjera uspješnog iskoraka domaćih kompanija na inostrana tržišta.

Suad Helić, suvlasnik Helioplasta istakao je kako je novo ustrojstvo prilika za još veći razvoj firme, te kako su u narednom periodu planirana nova ulaganja, dodatno širenje firme i nova zapošljavanja.

Riječ je o lideru u proizvodnji ambalaže koja posluje širom Evrope i SAD-a i koja je u Helioplastu prepoznala ozbiljnog partnera, spremnog da zahvaljujući kvalitetu proizvoda i postignutim rezultatima konkuriše i na najzahtjevnijim tržištima. Novim ustrojstvom RPC SUPERFOS bit će vlasnik 80% Helioplasta, dok će stari vlasnici zadržati preostalih 20%.

Čelnici RPC-a istakli su kako se Helioplast dobro uklapa u planove rasta, te kako je njihov cilj pomoći Helioplastu, uvesti ga u RPC grupu, razviti ga i omogućiti mu jaču poziciju na tržištu. Naglasili su da njihovi planovi podrazumijevaju nastavak ustaljene prakse u komunikaciji sa kupcima, uz dosadašnji – izuzetno uspješan i sposoban menadžment. Kako su kazali, sposobnost RPC-a leži u tome da mogu donijeti novac i njihov primarni cilj u Helioplastu je njegov rast i dalje razvijanje.

"Helioplast je postao dio strategije RPC grupacije i njihovog razvoja, a sada će se uključiti i u okvir njihovog programa pod nazivom "Program - 2020“. Oni su sada većinski vlasnici kompanije Helioplast, ali ostaje i u vlasništvu porodice Helić iz Gračanice", izjavila je Feni referentica nabave i prodaje "Helioplast“ Gračanica Nerma Isaković.

Kazala je da je cilj ove svečanosti obavijestiti sve kupce i poslovne partnere o novostima vezanim za akviziciju između Helioplasta i RPC grupacije.

"Želimo da kupci i poslovni partneri znaju da se ništa neće promijeniti što se tiče međusobnih odnosa i da menadžment i upravljačka struktura kompanije ostaje", pojašnjava Isaković.

RPC je grupacija koja se bavi objedinjavanjem proizvodnje vezane za plastičnu ambalažu, odnosno brizgane plastične ambalaže.

Isaković ističe da ova grupacija ima šest klastera u okviru kojih i jedan koji se naziva RPC Superfos, te na osnovu selektivnih akvizicija proširuju svoju proizvodnju na području Balkana i Evrope.

"Naša očekivanja od uključivanja u ovu grupaciju jeste prvo da smo dobili jedan vjetar u leđa, a Helios dobiva stratešku prednost u pogledu tržišne zastupljenosti iz razloga što ćemo sada imati veći tržišni udio uz pomoć RPC-a", naglasila je Isaković.

Općinski načelnik Nusret Helić kazao je da se mnoge dobre stvari dešavaju u Gračanici i kreću iz Gračanice, da je ovo za nas jedan izuzetno značajan događaj, te dodao: "Prije svega, dobili smo jednu novu, savremenu fabriku, a onda preko te fabrike ušli na evropsko i svjetsko tržište. To je za nas dodatna obaveza da se još više angažujemo kada su u pitanju naše zadaće u gradnji poslovnog ambijenta. Znači da daleko više i odgovornije moramo ulagati u infrastrukturu, te da lokalna zajednica učini sve što je do nje kako bi ovakve svjetske firme došle u Gračanicu i kako bi im omogućili dalji razvoj biznisa na ovaj način".

Kompanija "Helioplast“ iz Gračanice je dosad izvozila svoje proizvode u zemlje regiona, te se nadaju da će uz pomoć RPC grupacije odsad moći direktno komunicirati s kupcima i u drugim zemljama širom Evrope.

Na taj način će se, kako je rečeno u ovoj kompaniji, sve više proširivati u pogledu globalne tržišne zastupljenosti.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti