Kompanija INDRA iz Madrida spremna za ulaganja u Sarajevo i Mostar

24.05.2008. 12:47 / Izvor: Fena
Kompanija INDRA iz Madrida spremna za ulaganja u Sarajevo i Mostar

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas su u zgradi Grada Sarajeva bili domaćini delegaciji multinacionalne komanije INDRA iz Madrida koja je zainteresirana za ulaganja u aerodrome i javni gradski prijevoz u ova dva bh. grada.
Prijemu su prisustvovali i Jose Maria Castroviejo y Bolibar, ambasador Španije u BiH, te predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH, Aerodroma Mostar, JTP "Mostarbus" i KJP "GRAS" iz Sarajeva, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.
Tokom današnjeg sastanka predstavnici kompanije INDRA su izvršili prezentaciju svoje ponude koja se odnosi na ulaganja u BiH i to u aerodrome, javni gradski prijevoz, naplatne rampe i tunele na auto-putevima.
INDRA je prestižna svjetska kompanija koja ima više od 25.000 uposlenika. Godišnji prihod joj je 2,165 milijardi eura. Jedna je od tri najveće kompanije po ulaganjima u razvoj i istraživanje u Španiji i sav posao bazira na informacionim tehnologijama. Područja djelovanja su joj: odbrana i sigurnost, energetika i industrija, transport i prijevoz, finansije i osiguranje, telekom i mediji.
Jose Manuel de Hita, direktor Ureda INDRA-e za Centralnu Evropu istakao je da je ova firma već putem EUROCONTROL-a istražila potrebe BiH u domenu avio prijevoza. Istraživanje je pokazalo da će se do 2010. u BiH za 18 posto povećati avio prijevoz, te da BiH treba zbog toga pojačati svoju infrastrukturu na aerodromima.
Gradonačelnica Borovac istakla je da prošlogodišnje bratimljenje Grada Sarajeva i Grada Madrida, gdje je glavno sjedište ove kompanije, predstavlja veliku šansu za razvijanje partnerske saradnje, a ekonomske veze dva Grada mogu se jačati i putem ovako respektabilne kompanije kao što je INDRA.
Gradonačelnik Bešlić pozdravio je mogućnost saradnje sa ovom kompanijom koja se bavi onim oblastima u kojima postoje velike potrebe u Mostaru i Sarajevu.
Ambasador Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar dodao je da je njegova zemlja do sada učestvovala u velikim projektima obnove i razvoja BiH, te da će to nastaviti i putem kompanije INDRA koja ima velike potencijale i prestiž.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti