Kompanija Širbegović Inženjering učestvovala u izgradnji zadarske luke Gaženica

27.03.2018. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Širbegović Inženjering učestvovala u izgradnji zadarske luke Gaženica
OTVORI GALERIJU

Kompanija "Širbegović Inženjering" iz Gračanice bila je angažirana na izgradnji terminala Nove luke Gaženica u Zadru na kojoj su ovih dana završeni radovi.

Kompanija "Širbegović Inženjering" iz Gračanice bila je angažirana na izgradnji terminala Nove luke Gaženica u Zadru na kojoj su ovih dana završeni radovi.

"Naša kompanija angažovana je na izradi studije izvodljivosti, izradi varijantnih rješenja za primjenu montažne konstrukcije i u konačnici na izradi projektne dokumentacije usvojenog rješenja konstrukcije Skyway-a koji je kasnije praćen i samom fazom izvođenja armirano betonske konstrukcije Skyway-a, kao pasarele za povezivanje glavnog terminala i mjesta za ukrcavanje putnika na kruzere", potvrdila je za Akta.ba Nerma Širbegović-Delić direktorica prodaje u ovoj kompaniji.  

Projekti ovog tipa nisu svakodnevnica u poslu ove bh. kompanije, te podrazumijevaju maksimalnu posvećenost, nova rješenja, razvoj ideje i spremnost na izazove.

Govoreći o tome koliki je bio izazov raditi na ovakvom projektu, ističe da je on veći imajući u vidu da su rješavali dio konstrukcije koja je prelazila preko već izgrađenog mosta u okviru pristaništa.

"Kontrola nosivosti postojeće konstrukcije, povezivanje, stabilnost i funkcionalnost bili su prioritet za tim inženjera koji su učestvovali na izradi rješenja. Svi objekti na kojima radimo prolaze evaluaciju da bi postigli inženjerski, ekonomični i funkcionalni maksimum u eksploataciji", ističe ona.

Napominje da je izrada završnog dijela projekta trajala tri mjeseca, dok je montaža armirano betonske konstrukcije realizirana za trideset dana, što predstavlja izuzetno kratak rok za konstrukciju ovog tipa.

"Učestvovati na projektima ovog tipa predstavlja značajnu referencu ako uzmemo u obzir da nisu tako česti, te da nema puno firmi koje su spremne naći rješenja za sve izazove koje nose sa sobom. Nastavili smo niz uspješnih poslovnih rezultata, te trenutno radimo na nekim od najznačajnijih projekata u regiji", zaključuje Širbegović-Delić.

Inače, Nova luka Zadar u Gaženici je, uz splitsku, najveća i najsavremenija trajektna luka u Republici Hrvatskoj i posebno će doprijenijeti razvoju turizma i prometa cjelokupne privrede regije.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti