Vijesti

Kompanija "Širbegović" spremna na udruživanje sa domaćim konkurentima - Moguć zajednički nastup na libijskom tržištu!?

26.04.2008. 10:22 / Izvor: Nezavisne novine

Građevinska kompanija "Širbegović" spremna je na udruživanje sa domaćim konkurentima kako bi zajedno nastupili na libijskom tržištu, izjavio je Faruk Širbegović, predsjednik gračaničkog preduzeća.

O mogućnostima domaćih građevinaca za ulazak na libijsko tržište, na kojem bh. kompanije tradicionalno dobro kotiraju, Širbegovića je obavijestio predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je posjetio kompaniju iz Gračanice.

"Libija planira investirati oko 130 milijardi dolara u sopstvene razvojne projekte. S obzirom na to da imamo interes da učestvujemo u tome, predložio sam poslovnim ljudima u BiH da se organizujemo kako bismo zajednički i na sasvim novi način izašli na tržište Libije", kazao je Silajdžić.

Prema Širbegovićevim riječima zamišljeno je formiranje posebnih firmi za visokogradnju i za niskogradnju.

"Pravimo zajedničku firmu u kojoj ćemo biti vlasnici udjela. Sve firme će dati dio svojih kadrova i opreme, kako bismo u relativno kratkom roku bili spremni na ugovaranje", kazao Širbegović.

On je ocijenio da je ovo dobar potez i da bi vlasti trebalo da se posvete pomaganju poslovnim ljudima da razviju biznis, što će rezultirati zapošljavanjem i rastom izvoza.

Bh. građevinari, dodao je, odlučni su da se zajedničkim snagama nametnu kao sasvim ravnopravna konkurencija puno većim i kapacitetom jačim firmama koje su trenutno prisutne na tom tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti