Kompanija Smart Invest se oglasila u vezi projekta "Sarajevo Tower"

02.01.2021. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Smart Invest se oglasila u vezi projekta 'Sarajevo Tower'

"Smart Invest" je odlučan da ne dozvoli više niti jedan dan zastoja u radovima.

Uslijed kontinuiranih dezinformacija u vezi projekta "Sarajevo Tower“ koje se u javnost plasiraju od strane kompanije "ANS DRIVE“, odlučili smo da prvi put u široj javnosti progovorimo o pritiscima kojima smo mjesecima izloženi - navode iz firme "Sarajevo Tower"

Povodom saopštenja za javnost koje su uputila sarajevske firme Rajz doo,  Baufinal doo,  STB doo i mostarska Zalmo doo, podizvođači radova na izgradnji objekta Sarajevo Tower, da bi, kako navode, skrenuli pažnju institucijama i bankama da " zajednički spriječe kriminalne namjere firme Smart Invest i njihovog direktora Elvedina Mahmutovića, stigao je odgovor iz ove kompanije.

Reakciju na, kako tvrde, kampanju laži protiv Elvedina Mahmutovića i Smart Invest-a u cijelosti prenosimo u nastavku:

Uslijed kontinuiranih dezinformacija u vezi projekta „Sarajevo Tower“ koje se u javnost plasiraju od strane kompanije „ANS DRIVE“, odlučili smo da prvi put u široj javnosti progovorimo o pritiscima kojima smo mjesecima izloženi. Neposredni povod za našu reakciju je posljednja manipulacija „ANS DRIVE-a“ sa podizvođačima na objektu i kriva interpretacija razloga zašto je

"Smart Invest“ aktivirao bankarske garancije svim podizvođačima koji su neopravdano napustili gradilište prije šest mjeseci i tako zaustavili gradnju.

Na samom početku želimo da javnost upoznamo sa razlozima zbog kojih je direktor „Smart Invest-a“, gdin. Elvedin Mahmutović postao 'veliki problem' kojeg se pokušava diskreditovati i izbaciti iz projekta svim mogućim sredstvima, od zvaničnih i nezvaničnih pritisaka institucija, preko medijske satanizacije, sve do bombaškog napada na porodičnu kuću.

Elvedin Mahmutović se 2010. godine kao mladi preduzetnik sa 34 godine starosti vratio u BiH, nakon 15 godina boravka u inostranstvu, prilikom čega je završio dva fakulteta i razvio poslovne veze sa potencijalom dovođenja investitora u BiH. Vrlo brzo je realizovao investicije u oblasti turizma i postao uspješan mladi čovjek u poboljšanju ekonomskih prilika u BiH, koje su za nekoliko godina rezultirale sa nekoliko desetina miliona KM investicija i pozitivnih ekonomskih efekata.

Međutim, jedna od najvećih grešaka u karijeri Mahmutovića je bio izbor „ANS DRIVE-a“ za strateškog partnera u građevinskim poduhvatima i naivnost u vezi stepena korupcije i nelegalnih radnji uprave i vlasnika ANS Drive.

Za press službu „Smart Invest-a“ Mahmutović je izjavio:

- Bio sam naivan kada sam za strateškog partnera izabrao „ANS DRIVE“, jer tada nisam znao da oni nisu firma bazirana na ekonomskim principima, već je to jedna firma sa neprimjerenim vezama u političkom miljeu. Moji glavni sukobi sa „ANS DRIVE“ su nastupili kada je „ANS DRIVE“ zahtijevao da pojedinim visokopozicioniranim ljudima damo stanove besplatno ili ispod svake cijene, što sam ja odlučno odbijao. Dokaz za ovu tvrdnju su rezervacije stanova takvih lica koja su naknadno odustala od kupovine jer sam ja tvrdoglavo zahtijevao da se svi stanovi prodaju po tržišnim cijenama. Tada sam bio izložen neviđenim pritiscima i savjetima da mi je bolje da se na vrijeme opametim, a kasnije sam shvatio da ne bih postao meta progona da sam pristao dati te stanove.

Takođe sam olako prešao preko prijetnje koju su predstavnici „ANS DRIVE“ i njihovi advokati iznijeli pred kredibilnim svjedocima, o čemu sam dao izjavu u policiji, kada su izjavili da me u svakom trenutku mogu „gepekovati“ ili poslati u zatvor ako se ne opametim. Naime, oni su me tada pritiskali da uzmemo kredit za gradnju u iznosu od 40 miliona KM, ali ja nisam dozvoljavao da to bude više od 20 miliona KM jer nije bilo potrebno toliko za projekat.

Njima je trebalo više sredstava da finansiraju svoje stare dugove, ali ja to nisam dozvolio. Kroz ove i slične situacije nisam dovoljno ozbiljno shvatao da oni imaju veliku podršku određenih političkih krugova koji će realizovati sve njihove želje.

"Smart Invest“ ne želi ovom prilikom iznositi sve nezakonitosti na projektu, jer ćemo u narednom periodu sve taksativno ispričati, ali želimo istaći jedan ilustrativan primjer kada je „ANS DRIVE“ uzeo kredit od četiri miliona KM za svoje potrebe, a da je pritom založio escrow račun od projekta „Sarajevo Tower“ na kojem se nalaze uplate od strane kupaca. Sa tim zalogom se složila jedna banka iz sindikacije banaka koje prate escrow račun a da niko nije pitao za saglasnost „Smart Invest-a“, bez čijeg potpisa po propisu nije moguće ništa raditi sa tim računom.

U takvoj atmosferi nepoštivanja ugovora i opšte nezakonitosti postupanja „ANS DRIVE-a“, odlučili su da unilateralno prekinu radove na gradnji objekta u junu 2020.godine, kada su sinhronizovano prekinuli radove sa većinom podizvođača, iako je ostalo samo 8% posla na zgradi da se zavši, što prekid radova dodatno čini neshvatljivim. Za ovih šest mjeseci prekinutih radova nastale su milionske štete prema kupcima i prema Smart Invest-u. Napominjemo da je ukupno kašnjenje generalnog izvođača 15 mjeseci, jer je po ugovoru zgrada trebala biti završena 01.09.2019.godine. Paralelno sa protivugovornim prekidom radova, „ANS DRIVE“ kao Generalni izvođač je pokušao tužbama da izbaci „Smart Invest“ iz projekta sa obrazloženjem da je „Smart Invest“ odgovoran za situaciju u kojoj su oni sami i zajedno sa podizvođačima  protivugovorno zaustavili radove, što je paradoks.

Nakon nekoliko mjeseci je Sud u Sarajevu odbacio njihove zahtjeve kao neosnovane. U ovom periodu je „Smart Invest“ više puta pozivao da se nastave radovi i više puta pokazivao toleranciju za produženje bankovnih garancija podizvođača.  Napominjemo da je „ANS DRIVE“ Generalni izvođač na gradilištu i da kao takav drži ključeve od gradilišta, te da podizvođači imaju ugovor sa Generalnim izvođačem, a Generalni izvođač sa „Smart Invest-om“ kao suinvestitorom.

Nakon što su kupci u decembru počeli da raskidaju ugovore i pokreću tužbe, „Smart Invest“ je u cilju deblokade ove protivugovorne i štetne situacije poduzeo jedini instrument koji kao suinvestitor ima, a to je aktiviranje bankarskih garancija podizvođačima koji su protivugovorno napustili gradilište prije šest mjeseci. Upoznajemo javnost da bankarska garancija znači da su podizvođači primili avanse a nisu završili posao i/ili nisu izvršili ugovorene poslove, te sa tuđim parama na računu napustili gradilište i otišli raditi druge poslove, a zbog čega „Smart Invest“ trpi milionske štete, a pritisak kupaca opravdano sve više raste. Važno je napomenuti da su sve privremene situacije podizvođača plaćene.

Kampanja koju su pojedini podizvođači u medijima pokrenuli protiv „Smart Invest-a“ je zamjena teza, jer oni trebaju da se obrate „ANS DRIVE-u“ i razjasne ko ih je nagovorio da protivugovorno i sinhronizovano u istom mjesecu napuste gradilište i sa sobom odnesu avanse koje je „Smart Invest“ uplatio.

"Smart Invest“ sada žali zato što nije pokrenuo bankarske garancije odmah, tri dana nakon što su podizvođači napustili gradilište, jer je „Smart Invest“ pokušavao na tolerantan način da riješi situaciju, prilikom čega su mnogi podizvođači moljeni više puta sa zahtjevom da se vrate na gradilište. Vjerujemo da je nakon ovog odlučnog i odgovornog poteza „Smart Invest-a“, „ANS DRIVE“ ozbiljno shvatio situaciju i najavio da će unilateralno pokrenuti radove, isto onako kako ih je i prekinuo.

"Smart Invest“ je odlučan da ne dozvoli više niti jedan dan zastoja u radovima i poduzeće sve ugovorne i zakonske mjere koje ima na raspolaganju da se radovi pokrenu, da se zaustave zakulisne radnje i pokušaji nasilnog preuzmanja projekta - navodi se u saopštenju press službe kompanije SMART INVEST d.o.o. Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti