Vijesti / REGIJA

Kompanija "Uniprom KAP" Podgorica najavila prekid radnog odnosa za 600 radnika

07.03.2021. 09:41 / Izvor: SRNA

Kompanija "Uniprom KAP" poslala je službenom poštom dopis stečajnoj upravi i direktoru Nebojši Dožiću, kojim je potvrđena najava prekida radnog odnosa za 600 radnika Kombinata aluminijuma /KAP/ koji imaju pravo na otpremninu.

Iz kompanije su dostavili i potvrdu da se "Uniprom" nalazi na "bijeloj listi" poreskih dužnika, kao i da je uplatio poreze i doprinose na primanja zaključno sa januarom da bi se izbjeglo prikupljanje političkih poena.

Prije dolaska "Uniproma" prosječna plata u KAP-u bila je 472 eura, a nakon preuzimanja danas je 792 eura.

Ukupan iznos neto zarada isplaćenih u periodu od 19. jula 2014. do januara ove godine iznosi 28,32 miliona eura.

"Porezi i doprinosi plaćeni za taj period su 9,27 miliona eura. Do sada je u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uloženo više od 100 miliona eura, a imovinu smo iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina", dodaju iz kompanije.

U posljednje dvije godine, kako se navodi, u metalskoj industriji vladala je velika kriza, te da su četiri kombinata aluminijuma u Evropi zatvorena, među kojima je i kombinat u Mostaru.

"Sa novim fabrikama koje je "Uniprom" napravio, godišnji izvoz bi trebalo da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona dolara", navodi se, između ostalog, iz "Uniproma". 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti