Vijesti

Kompanije iz BiH boravile na sajmu autodijelova u Parizu i Koperacionoj berzi u Njemačkoj

26.10.2007. 15:16 / Izvor: Fena

Predstavnici metalskog sektora BiH, uz finansijsku podršku GTZ-a, proteklih dana boravili su u Magdeburgu (Njemačka) gdje su imali korisne poslovne razgovore s predstavnicima njemačkih kompanija, čemu je predhodila posjeta Međunarodnom sajmu autodijelova "Equip auto 2007." u Parizu.

U Magdeburgu - općina Barleben - ove sedmice održan je sastanak na kome su se prezentirane mogućnosti metalskog sektora BiH, uz prisustvo oko 50 njemačkih i šest bh. firmi iz metalskog sektora, te predstavnika VTK-a BiH, FIPA-e, Privredne komore Federacije BiH i gradonačelnika Barlebena.

"Poslije zvaničnog sastanka održana je kooperaciona berza bh. i njemačkih firmi, a neke naše firme kao Rudostroj Kakanj imale su konkretne dogovore i aranžmane, dok su drugi naši predstavnici, posebno iz firmi Energoinvest TDS, Čelik, i Enker blizu realizaciji dogovorenih aktivnosti i aranžmana", kazao je Feni sekretar Grupacije proizvođača komponenti za autoindustriju VTK-a BiH Midhat Čehajić.

Privrednici iz BiH su posjetili Autoklaster u Magdeburgu koji ima više od 170 članica i uspješno radi, posebno u korist malih i srednjih preduzeća.

Na Međunarodnom sajmu autodijelova Equip auto 2007. u Parizu, na kome je učestvovalo više od 2500 izlagača iz cijelog svijeta, predstavnici 12 kompanije iz BiH proteklog vikenda imali su poslovne kontakte s firmama iz Kine, Tajlanda, Malezije pored tradicionalnih učesnika kao što su Njemačka, Italija, Španija, Turska, Srbija i dr.

"Učešće naših firmi na ovakvim manifestacijama bitno je radi postizanja boljih poslovnih rezultata, povećanja izvoza, unapređenja tehnoloških procesa i uvođenja novih tehnologija", istakao je Čehajić dodajući da ostvareni rezultati u metalskom sektoru, a time i u autoindustriji, potvrđuju takav pristup.

Metalski sektor je lani ostvario više 50 posto ukupnog izvoza iz BiH, ili 2,75 milijardi KM, u čemu je bh. autoindustrija imala 15 posto učešća ili 750 miliona KM. Trend rasta je više od 20 posto u zadnje tri godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti