Kompanije iz BiH na oprezu: Prije potpisivanja ugovora nužna provjera poslovanja partnera

27.12.2010. 14:55 / Izvor: eKapija.ba
Kompanije iz BiH na oprezu: Prije potpisivanja ugovora nužna provjera poslovanja partnera

Provjeri boniteta sve više podliježu kompanije iz BiH. Sklapanje posla u vrijeme recesije sa nekom kompanijom gotovo da ne možete početi ako prije toga niste provjerili njen bonitet bilo da se radi o novim ili već postojećim partnerima. Tako da u današnje vrijeme provjera boniteta nije samo "in" nego i prijeka potreba, jer bolje je provjeriti, nego rizikovati, tvrde stručnjaci.

Veljko Drakulić, direktor BonLine d.o.o. Zagreb, zastupnik za Hrvatsku i BiH vodećeg svjetskog dobavljača poslovnih informacija i najveće bonitetne kuće na svijetu Dun & Bradstreet za ekapija.ba kaže kako svake godine imaju sve više partnera jer je svijest o bonitetima sve izraženija.

"Često mi na sastancima kažu da se posao više ne dogovara za ručkom kao prije, već provjera boniteta postaje uobičajena praksa. Ove godine smo povećali aktivnost na BiH tržištu sa raznim edukacijama i seminarima, te čestim objavama u medijima, tako da je i potražnja za bonitetima naglo porasla", ističe Drakulić, naglašavajući kako velik broj partnera u BiH koriste njihove usluge.

Međutim, Drakulić kaže kako broj partnera i njihov identitet čuvaju kao poslovnu tajnu. Njihovi klijenti najčešće su banke, osiguravajuće kuće, kompanije sa velikim brojem kupaca, izvoznici i uvoznici i svi ostali koji žele provjeriti kreditnu sposobnost svoga kupca.

"Ušli smo i u suradnju sa komorama, te su Privredna komora FBiH i Privredna komora RS naši poddistributeri koji svojim klijentima pružaju uslugu provjere boniteta kupca", kaže Drakulić, otkrivajući za ekapija.ba kako je Bonline sklopio saradnju sa LRC kreditnim biroom, koji je najveći i vodeći kreditni biro u BiH, te će klijenti LRC-a od sada putem njihovih korisničkih portala (on-line) imati mogućnost da provjere kako posluju njihovi partneri iz više od 200 zemalja svijeta.

Drakulić pojašnjava, kako će klijenti LRC-a imati kvalitetnu informaciju jednim klikom miša. Moći će lakše i brže donositi svoje poslovne odluke, te uštedjeti novac i vrijeme.

BonLine planira otvoriti i firmu u BiH. Trenutno se snima tržište, te se čeka najpovoljniji trenutak za ulazak.

"Cijelo područje BiH pokrivamo iz Hrvatske, te često posjećujemo postojeće i nove klijente u BiH. Tako da se može reći da smo već na neki način prisutni na tržištu."

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti