Kompanije koje su poslovale u Libiji traže jednokratnu pomoć za radnike

11.05.2011. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine
Kompanije koje su poslovale u Libiji traže jednokratnu pomoć za radnike

Predstavnici kompanija koje su poslovale u Libiji ne očekuju veliku podršku nadležnih institucija u prevazilaženju situacije nastale gubitkom ovog tržišta, ali apeluju na vlasti da barem pomognu jednokratnom finansijskom podrškom zaposlenicima koji su ostali bez posla.

Krajem marta Ekonomsko-socijalno vijeće predložilo je Vladi Federacije BiH formiranje interresorne radne grupe sa zadatkom da uspostavi kontakte s firmama koje su radile u Libiji i predloži rješenja za ublažavanje njihovih problema.

U Libiji je bilo angažovano 17 kompanija iz cijele BiH, a zbog rata u toj zemlji oko 1.000 radnika vraćeno je u BiH i većina sada ne radi.

"Radna grupa je formirana i radi na analizi stanja kako bi mogla dati prijedloge vlastima šta da preduzmu", kaže Avdo Rapa, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Ističe da, objektivno gledano, Vlada FBiH ne može mnogo pomoći, a da prijedlozi Radne grupe idu za tim da radnici ne budu otpušteni, nego da se kompanijama pomogne u pronalasku alternativnih tržišta.

Faruk Širbegović, vlasnik kompanije "Širbegović" iz Gračanice, kaže da većina kompanija ne može primiti sve radnike koje su izgubili posao u Libiji, a takav je slučaj i sa ovom kompanijom, gdje je angažman dobilo tek 20 posto radnika.

"Vlada FBiH morala bi da napravi program pomoći firmama i zaposlenima. U ovom trenutku najbitnije je da se radnicima da jednokratna finansijska potpora kako bi imali od čega da žive dok ne bude pronađeno neko rješenje", ističe Širbegović.

U sarajevskoj "Hidrogradnji" tvrde da su s predstavnicima vlasti održani sastanci o prevazilaženju novonastale situacije, ali bez rezultata.

"Još nema ništa konkretno", kaže generalni direktor "Hidrogradnje" Semin Mašić i dodaje da ova firma ionako ima višak zaposlenih te da ne može zbrinuti "Libijce" koji su se prije dva mjeseca vratili u zemlju.

Napominje i da je sudbina imovine kompanije u ovoj zemlji nepoznata.

"Održavamo kontakte s ljudima u Libiji, ali s obzirom na to da im granate fijuču iznad glave i da se bore za preživljavanje ne ulazimo u detalje, pa tako i nemamo previše informacija", naglašava Mašić.

Radomir Traparić, direktor "Neimarstva" iz Trebinja, kaže da rat u Libiji prelazi u dugotrajni sukob i da u kompaniji osluškuju kako će se događaji dalje razvijati.

"Naša imovina u Tripoliju je čitava, nije oštećena niti otuđena", kaže Traparić, ali dodaje da je pitanje da li će radovi moći biti nastavljeni kada se rat završi.

Sretna okolnost za "Neimarstvo" je što su na dva velika projekta u Libiji tek bili započeli radove, pa i nisu imali veliki broj angažovanih radnika u ovoj zemlji.

Odštetni zahtjevi

U bh. kompanijama koje su imale poslove u Libiji kažu da je prerano razmišljati o pisanju odštetnih zahtjeva. Ističu da bi to oni rado učinili da znaju kome će takve zahtjeve ispostaviti.

"Libiji ne možemo, jer je zemlja još u ratu. Kada se stanje smiri, onda se može ispostaviti odštetni zahtjev za imovinu koja bude uništena. Na drugoj strani, nemamo osnova da se s tim u vezi obraćamo našim vlastima", kaže Radomir Traparić, direktor "Neimarstva", i dodaje da su kompanije još u fazi iščekivanja daljeg razvoja događaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti