Kompanijia Centrotrans prvi vlasnik novih Tourismo autobusa u BiH

31.07.2019. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Kompanijia Centrotrans prvi vlasnik novih Tourismo autobusa u BiH

Čast da bude prvi vlasnik ovih autobusa u BiH je pripala kompaniji Centrotrans iz Sarajeva.

U korisničkom Setra centru u Neu-Ulmu izvršena svečana primopredaja prvih Mercedes Tourismo autobusa nove generacije u Bosni i Hercegovini, a čast da bude prvi vlasnik ovih autobusa u BiH je pripala kompaniji Centrotrans iz Sarajeva!

Ovih dana je Centrotrans u pravoj ofanzivi, pošto je nakon promocije gradskih autobusa na plin i podmlađivanja flote, ponovo iznenadio sa obnovnom voznog parka nabavkom ova tri izuzetna autobusa. Kuriozitet je da su nakon najmlađih i jedinih za sada LPG autobusa u BiH, postali i prvi koji će se moći pohvaliti sa Tourismom nove generacije. Ova nabavka Mercedesovih vozila pomalo podsjeća na ratnu i post-ratnu nabavku Mercedes O303 autobusa koji su značili jedan potpun zaokret u radu ove firme. I sada je takav slučaj, pošto je ova akvizicija očigledna potvrda uspješne saradnje sa Flixbusom i najava novih saradnji. Dva od tri vozila su već isporučena u Flixbus šemi i opremi. Treće vozilo također ispunjava Flixbus uslove, ali će ono u standardnu šemu biti oblijepljeno po dolasku novoj kući.

Sva tri isporučena autobusa su model Tourismo RHD/2, što znači da se radi o 13-metarskim verzijama ovog modela sa međuosovinskim rastojanjem od 6080 mm. Nova “zvjezdana” flota ima motore domaće proizvodnje koji ispunjavaju Euro 6 norme, a u kombinaciji sa Powershift automatskim mjenjačem isporučuju snagu od 290 kW tj. 390 KS. Dva su vozila sa kapacitetom 49+2+1, a treći je 53+2+1.

Autobusi iz Daimler grupacije su odavno poznati po najsavremenijim i najboljim sigurnosnim aktivnim i pasivnim sistemima. Tako su ova vozila opremljena sistemima kao što su BAS, Hill Holder za pomoć pri kretanju na uzbrdici, Elektronski sistem kontrole stabilnosti ESP uključujući i ASR kontrolu proklizavanja, Adaptivni tempomat, Sistem za kretanje unutar kolovozne trake i ABA4. Vozila su isporučena na Continental X Coach HA3 gumama u dimenziji 295/80 R22.5 uz sistem za automatsko praćenje pritiska u gumama.

Novu redizajniranu prednju masku sa zvijezdom će krasiti BiXenon svjetla uz svjetla za maglu, dnevna halogena svjetla i ugaona svjetla dok su sa strane LED markirna svjetla. Pošto smo spomenuli da će vozila raditi za Flixbus, rampa za invalide je standardna oprema i ona se nalazi na desnoj strani iza prednje osovine sa okretnim vratima na manuelni pogon. Kada govorimo o vanjskoj opremi, vrijedi istaći i detektor požara u prtljažnom prostoru.

Vozačev radni prostor je urađen u Mercedesovom Comfort Plus varijanti, gdje dominira multifunkcionalni volan koji će vozaču olakšati rad tokom vožnje. Vozaču će na raspolaganju biti još i mikrofon te hands-free oprema za mobitel sa Bluetooth tehnologijom. Naravno, pri vožnju unazad će dobro doći i kamera smještena na zadnjem dijelu vozila. Zanimljivo je da vozila imaju fabričku navigaciju čiji se prikaz može prenijeti i na LCD monitorima u putničkom prostoru kako bi putnici mogli pratiti putanju vožnje.

Od elektroničke opreme, pored standardnih USB i 220V priključaka, možemo spomenuti da vozila imaju i po jednu utičnicu 230V u prtljažnom prostoru te toaletu. Putnici će uživati u svojim putovanjima na Travel Star Eco 2 sjedištima sa kožnim naslonom za glavu u turističkoj izvedbi namjenjenim dužim putovanjima.

Putnicima će na raspolaganju biti i frižider u prednjem dijelu vozila, Konvekta klima uređaj i sistem grijanja, toalet kod drugih vrata koji umjesto standardnog plastičnog rezervoara ima veliki rezervoar kapaciteta 150 litara te Bosch Professional Line audio/video sistem CD i DVD pleyerom uz dva LCD 19-inčna monitora.

Zahvaljujemo se Mirjani Ristanić, predstavnici Evo Busa, na slikama i informacijama bez kojih ovaj članak ne bi bio moguć, a kompaniji Centrotrans Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!

Vozila su trenutno na putu prema Sarajevu.

Izvor: bhbus.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti