Kompenzacioni fond RS-a odobrio dodatnu pomoć privredi i poljoprivredi

06.08.2020. 16:10 / Izvor: Akta.ba
Kompenzacioni fond RS-a odobrio dodatnu pomoć privredi i poljoprivredi

Iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske biće obezbijeđeno 2.000.000,00 KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Republici Srpskoj, a u vezi sa pandemijom korona virusa.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini pod povrtarskim kulturama je zasijano oko 1.000 ha obradivih površina više nego prethodne godine, a s obzirom na povoljne agroekološke uslove za rast i razvoj povrtarskih kultura , zabilježen je povećan prinos, a samim tim pojavili su se i tržišni viškovi povrća.

U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske biće obezbijeđeno 2.000.000,00 KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova   proizvedenog povrća u Republici Srpskoj.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da donese Pravilnik o načinu i uslovima interventnog otkupa tržišnih viškova proizvedenog povrća u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o utrošku i efektima dodijeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je po Javnom pozivu za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, dodijelilo podsticaje za 38 privrednih subjekata, u ukupnom iznosu od 1.363.260,00 KM. 

Putem dodjele podsticaja podržana je realizacija malih investicionih projekata ukupne vrijednosti 15.260.935,31 KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme. 

Najznačajni efekti dodjele podsticaja su:

-  rast ukupnog prihoda za 8,94 posto 

-  rast prihoda od prodaje učinaka za 7,5 posto ,

-  rast prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 8,7 posto 

-  povećanje zaposlenih radnika za 4,45 posto  ili za 368 radnika.

"S obzirom da analiza finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja ukazuje na pozitivna kretanja, smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate", saopćeno je iz Vlade RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti