Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kompletan Stari Grad pokriven 24-satnim videonadzorom sa 140 kamera

13.06.2020. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Općina Stari Grad finansirala je uvođenje videonadzora u svim osnovnim i srednjim školama na svojoj teritoriji, na sedam ulaza/izlaza iz općine, kompletnoj Aleji ambasadora od Bentbaše do Kozije ćuprije, a u posljednjoj fazi projekta izvršeno je servisiranje videonadzorne opreme kojom je pokriveno uže starogradsko jezgro. Oko 140 kamera postavljeno je na brojnim lokacijama u Starom Gradu kako bi se podigao stepen sigurnosti građana i njihove imovine, a sve kamere uvezane su sa Prvom policijskom upravom Stari Grad gdje se vrši 24-erosatni nadzor.

Povodom završetka projekta servisiranja opreme u užoj jezgri jučer su teren obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Prve PU Safet Šabović, Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS i Edin Mahmutović iz Agencije DSC koja je izvodila radove.

Užu jezgru inače pokrivaju 24 kamere koje su u prethodnom periodu servisirane i sistem podignut na vrhunski nivo s obzirom da videonadzorna oprema ima brojne analitičke funkcije, mogućnost pregleda arhive, slika, snimaka itd.

Snimak sa kamera pohranjuje se na server smješten u prostorijama Prve policijske uprave, a prenosi se bežičnim putem.

Nadzor nad videosistemom ima Prva policijska uprava, ali je instaliranje opreme i održavanje sistema u potpunosti finansirala Općina Stari Grad kako bi se sigurnost građana, ali i turista podigla na viši nivo.

"Poznata je činjenica da općine, kao jedinice lokalne samouprave, nisu nadležne za pitanja obrazovanja, škola i sigurnosti, međutim mi nikada nismo gledali na podjelu nadležnosti, već na građane. Svi ulazi i izlazi iz Starog Grada zahvaljujući nama pokriveni su najmodernijim video kamerama, što je u mnogome olakšalo posao policiji. Također, sve osnovne i srednje škole u Starom Gradu su pokrivene videonadzorom, i unutrašnji i vanjski prostor. Obnovili smo i servisirali kompletnu opremu u užoj jezgri i sve to dovoljno pokazuje koliko nam je stalo do sigurnosti građana, jer pored nabavke i postavljanja kamera, mi redovno finansiramo i održavanje sistema." , izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Dodao je da je najbolji primjer efikasnosti ovog sistema to što je policija nedavno za svega nekoliko sati uspjela pronaći počinioce pljačke zlatare na Baščaršiji.

Načelnik Prve PU Safet Šabović izrazio je zahvalnost, ali i zadovoljstvo zbog izvrsne saradnje ove lokalne zajednice sa policijom te istakao da je ovim projektom umnogome olakšan rad Prve policijske uprave.

"Moj posao je da vodim Prvu policijsku upravu odgovoran sam za stanje sigurnosti na području općine Stari Grad, a načelnik Hadžibajrić vodi kompletnu lokalnu zajednicu i nama je isti cilj, a to je da se građani što bolje i komotnije osjećaju i da budu sigurniji. Zahvaljujući ovim kamerama policija uspijeva pokriti veliki prostor sa manjim brojem izvršilaca i imamo dobre rezultate.", izjavio je Šabović.

 

Vlada KS je donijela akcioni plan koji podrazumijeva nabavku i instaliranje novih sistema videonadzora na području KS.

"Proširenje sistema videonadzora doprinosi smanjenju kriminaliteta, odnosno doprinosi bržem rasvjetljavanju počinjenih krivičnih djela.", izjavio je Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

Radove na postavljanju i servisiranju opreme izvodila je Agencija za zaštitu ljudi i imovine DSC d.o.o. Sarajevo čija je misija unapređenje i poboljšanje svakodnevnog kvaliteta života građana i društvene zajednice.

Cilj je da se sistemom videonadzora poboljša operativni rad policije, ali i djeluje preventivno na one koji su skloni nezakonitim aktivnostima s porukom da takve aktivnosti neće biti neprimijećene.

Inače, projekat uspostave i servisiranja videonadzora je realizovala općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a sve projektne lokacije su prethodno definisane u skladu sa prioritetima iz Akcionog plana za provođenje strategije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarajevo (2018. - 2021.).

Oko 140 kamera postavljeno je na brojnim lokacijama u Starom Gradu kako bi se podigao stepen sigurnosti građana i njihove imovine, a sve kamere uvezane su sa Prvom policijskom upravom Stari Grad gdje se vrši 24-satni nadzor. 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti