Kompletan vodič za izbor fasade

14.06.2017. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Kompletan vodič za izbor fasade

Svrha fasade je estetska, da se privuče pažnja posmatrača,a funkcija je zaštitna jer su krov i fasada prvi na udaru raznih vremenskih nepogoda.

Dobro dizajnirana fasada sugeriše na lijep dom i istovremeno na kvalitet gradnje i ispunjenje tehničkih karakteristika. Njena svrha je estetska, da se privuče pažnja posmatrača. Njena funkcija je i zaštitna jer su krov i fasada prvi na udaru raznih vremenskih nepogoda. Stoga su izolacija krova i izolacija na fasadi jako bitni elementi na svakoj kući. Fasade na kućama ih štite od spoljašnjih uticaja, a dobre su i zato što služe kao zvučna izolacija. Fasade na kućama ih čine prijatnijim za život – u toku ljeta nije vruće kao u kući na kojoj ih nema, a zimi je toplije. Izbor fasade za kuću, cijenu, boje i hidroizolaciju diriguju raspoloživa materijalna sredstva, tip objekta i estetski zahtjevi.

Ne kažu džaba "kuća bez fasade je kao rupa bez dna". Energija od zagrijavanja se bez izolacije fasade uzalud gubi. Cijena izolacije i postavljanja nove fasade na kući nije mala, ali ova investicija se brzo isplati. Kroz nekoliko godina vratiće Vam se uloženi novac od izolacije zidova jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 %.

Fasadama najčešće nazivamo dekorativne maltere određene granulacije, vrste i oblasti primjene. Najčešće se primjenjuju na vanjskim fasadnim površinama, ali i unutra kao dekorativni malter. Granulacije (veličina zrna) su od 1, 1.5, 2, 2.5 i 3 mm. Veća granulacija, npr. 3 mm znači i veću potrošnju po kg za m2, ali i bolju zaštitu objekta. Većina fasada se tonira prema ton karti odgovarajućeg proizvođača, s tim da svi tonovi, pogotovo jači, nisu dostupni u svim nijansama za određenu vrstu fasade (najčešće kada su u pitanju silikonske i silikatne fasade). Blaži tonovi se preporučuju jer svjetlija fasada manje upija svjetlost, samim tim manje se grije. Zahtjevi za jačim tonovima su isključivo estetskog karaktera. U zavisnosti koji se vezivni materijal koristi u njihovoj proizvodnji najčešće se dijele na: suhe cementno-krečne, akrilne, silikonske, silikatne, silikatno-silikonske, dekorativni mozaici (kulirplasti).

Suhe cementno-krečne fasade

Suhe cementno- krečne fasade se upotrebljavaju za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih zidnih površina i kao završni sloj pri izradi termoizolacionih fasada. Imaju dobru čvrstoću, parapropusnost i postojanost u različitim vremenskim uslovima. Najčešće se pakuju i isporučuju u odgovarajućim papirnim vrećama težine 25 kg.

Akrilne fasade

Akrilne fasade su dekorativni malteri na bazi akrilata. Odlikuju se visokom čvrstoćom i vodoodbojnošću. Namjenjene su za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih mineralnih zidnih površina. Završni su slojevi pri izradi termoizolacionih fasada. Akrilne fasade se proizvode u bijeloj boji, a po potrebi toniraju se po ton karti određenog proizvođača koja omogućava velik izbor nijansi. Najčešće se pakuju u kante težine 25 kg.

Silikatne fasade

Silikatne fasade su kvalitetni dekorativni malteri na bazi silikata. Odlikuju se visokom čvrstoćom i parapropusnošću. Namjena im je zaštita i dekoracija zidnih mineralnih površina vani i unutra, a koriste se i kao završni sloj kod termoizolacionog fasadnog sistema. Silikatne fasade se proizvode u bijeloj boji , po potrebi se toniraju u željenu nijansu. Pakuju se u kante težine 25 kg.

Silikonske fasade

Silikonske fasade su kvalitetni dekorativni malteri na bazi silikona, a odlikuju se dobrom čvrstoćom i još boljom parapropusnošću u odnosu na silikatne. Dobro prijanjaju na površinu i imaju visoku vodoodbojnost. Namjena im je zaštita i dekoracija unutrašnjih i vanjskih zidnih mineralnih površina. Koriste se kao završni sloj kod termoizolacione fasade. Silikonske fasade se proizvode u bijeloj boji, a po potrebi toniraju se u željenu nijansu. Pakuju se u kante težine 25 kg.

Dekorativni mozaici

Dekorativni mozaici su na bazi akrilata i izrađeni su od mramornog zrna granulacije 1,5 ili 2 mm. Dobro prijanjaju na podlogu i odlikuju se visokom čvrstoćom. Namjenjeni su za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih zidnih površina, a kod termoizolacionih fasada najčešće se koriste kao završni sloj u podnožju cokla ili kao dekorativna obrada stubova i balkona. Dekorativni mozaici se rade u više različitih nijansi, a pakuju se najčešće u kante od 25 kg.

Od klimatskih uslova zavisi koji tip fasade ćemo koristiti. Kod nas su se veoma dobro pokazale akrilne fasade zbog velike vodoodbojnosti i manjih zahtjeva po pitanju uslova ugradnje koje preporučuju iz kompanije Hidroinženjering & Economic. Za sva dodatna pitanja posjetite njihove poslovnice na Rebrovcu i u Glamočanima ili ih kontaktirajte na broj telefona 051/ 248-800.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti