Kompletirano istraživanje o poboljšanju ljudskih prava u bh. privrednom sektoru

10.08.2021. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Kompletirano istraživanje o poboljšanju ljudskih prava u bh. privrednom sektoru

Ispitivanje mišljenja metodološki je podijeljeno kroz tri aspekta te uvodni dio koji čine demografska pitanja.

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative "Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru" nastoji ispitati stavove i mišljenja građana u BiH o poštovanju ljudskih prava u privrednom sektoru.

"Uzimajući u obzir da se radi o privrednom sektoru, ovim istraživanjem se nastojalo ispitati što više osoba koje su direktno ili indirektno povezane s privrednim sektorom. Utvrđivanje mišljenja o trenutnom stanju ljudskih prava u privrednom sektoru te definiranje prostora za njihovo poboljšanje jedan je od ciljeva ovog istraživanja", navode iz KULT-a.

Ispitivanje mišljenja metodološki je podijeljeno kroz tri aspekta te uvodni dio koji čine demografska pitanja. Proces ispitivanja mišljenja odvio se kroz tri aspekta koja se odnose na prava radnika u privrednom sektoru.

Prvi aspekt u fokusu ima dužnost države da zaštiti prava radnika, odnosno postojanje zakonskih regulativa koje aktivno štite prava radnika. Ovim istraživanjem nastojalo se ispitati da li stanovništvo poznaje određene regulative koje štite prava radnika i kakvo je mišljenje o pravičnosti i jednakopravnosti u privrednom sektoru.

Drugi aspekt se ogleda u tome da li privredni subjekti poštuju zakonske regulative koje se odnose na zaštitu prava radnika na radnom mjestu.

Istraživanjem mišljenja o ovom aspektu nastojalo se pokazati kakav je stav stanovništva o poštovanju prava radnika, odnosu prema zajednici i okolišu od strane pravnih subjekata.

Treći aspekt jeste poznavanje pravnog lijeka i njegovog efektivnog korištenja u slučaju narušavanja prava radnika od strane privrednih subjekata.

Da li se nešto promijenilo u radnoj dinamici tokom pandemije koronavirusa?

Na pitanje o tome da li se nešto promijenilo u radnoj dinamici tokom pandemije koronavirusa većina učesnika, odnosno njih 43,89%, navelo je da se ništa nije promijenilo, zatim 19,45% učesnika navodi da im je povećan obim posla, a 8,04% učesnika odgovara da im je plaća umanjena tokom pandemije koronavirusa. Značajan postotak ispitanika, 7,56%, navodi da su prije pandemije koronavirusa bili bez posla. Od ispitanika koji su naveli da su za vrijeme pandemije trajno ostali bez posla. 83,37% su žene. a 16,67% su muškarci.

Učesnici koji su odabrali opciju ostalih odgovora su imali mogućnost da obrazlože najznačajniju promjenu koja im se dogodila za vrijeme pandemije. U kategoriji najbrojnijih ostalih odgovora izdvaja se .rad od kuće". Ova promjena se desila kod 2,57% učesnika kompletnog istraživanja, odnosno kod 36,36% učesnika koji su odabrali opciju ostalo. Pored navedenog ispitanici su iznijeli i svoj stav o trenutnoj situaciji, a neki od odgovora slijede u nastavku:

- Smanjen broj ljudi, ostajemo prekovremeno neplaćeno." (Žensko)

- Bila sam na porodiljskom tokom pandemije, zatim sam po isteku porodiljskog i isteku ugovora ostala bez posla. * (Žensko)

- Radim 12 sati dnevno za platu koja je manja od minimalne, a šest dana u sedmici. Gdje je tu zakon, dok mi radimo da bismo se prehranili, oni se bogate?!" (Muško)

- Nisam prijavljena, radim na ugovor o djelu." (Žensko)

 

Više informacija možete pronaći na Analiza o stavovima građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti