Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Komplikovan i dug proces registracije poslovnih subjekata odvlači milione

26.11.2018. 09:35 / Izvor: TVSA

BiH i dalje gubi značajne investicije, kažu stručnjaci, zbog kompliciranog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata. 

Za registraciju i početak rada kompanije u Federaciji potrebno je od sedam do 15 dana. Vlada Federacije prije tri godine najavila je pokretanje jednošalterskog sistema registracije. 

Reforme koje su poduzete u tom periodu znatno su skratile vrijeme za pokretanje biznisa, ali se još dosta pitanja ovdje mora riješiti. Ono što poduzetnicima nedostaje jeste kvalitetnija podrška institucija. 

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija procedura registracije preduzeća u FBiH zakonski traje 5 dana. Zbog tehničkih poteškoća u praksi to nekada traje od 30 do 45 dana. Premijer Federacije ističe kako su imali dosta problema kod provođenja ove reforme.

"Osim što šalter košta šest miliona funti, što treba 20 miliona papira u sudskim arhivama skenirati i uključiti u softver, imamo još problem šest zakona koje treba promijeniti", rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Vlada Federacije planirala je i otvaranje tzv. one-stop shopova u svim gradovima, odnosno specijalizovanih službi koje će investitorima na jednom mjestu u kratkom roku osigurati sve potrebne dozvole za registraciju biznisa.

"Jednom kada se to uspostavi, to će biti platforma za sve druge pogodnosti koje spadaju u poslovno okruženje", dodao je Novalić.

U Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta smatraju da je jednako važna podrška institucija za uspostavljanje kvalitetnog poslovnog ambijenta, u kojem poslodavci neće biti žrtve administracije.

Institucije u našoj zemlji nisu kvalitetno uvezane, što stvara veliki broj administrativnih prepreka kako domaćim, tako i stranim investitorima, mišljenja su u Evropskoj uniji.

Šanse za pokretanje biznisa u našoj zemlji su ogromne. Od softverskih kompanija, preko proizvodnje hrane, do organske proizvodnje začinskog i ljekovitog bilja. 

Državne institucije moraju adekvatno podržati ideje mladih ljudi, od čega će kraju svi profitirati, poruka je iz Evropske unije.

 

 
BiH i dalje gubi značajne investicije zbog kompliciranog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata

BiH i dalje gubi značajne investicije, kažu stručnjaci, zbog kompliciranog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata. U Federaciji je za to potrebno 15-tak dana ali u praksi često i više. Vlada Federacije prije tri godine je najavila pokretanje jednošalterskog sistema registracije. Određeni pomaci su napravljeni ali puni kapacitet još nije ostvaren.

Posted by Televizija Sarajevo - tvsa.ba on Saturday, November 24, 2018

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti