Komšić: Prekinuti politizaciju GRAS-a i firmi iz javno- uslužnog sektora

15.09.2014. 15:47 / Izvor: eKapija.ba
Komšić: Prekinuti politizaciju GRAS-a i firmi iz javno- uslužnog sektora

Predstavnici Sindikata koji su i inicirali današnji sastanak, zahvalili su se gradonačelniku Komšiću na njegovoj konkretnoj pomoći koja je rezultirala uspješnim početkom realizacije donacije autobusa Grada Istanbula.

"Iako Grad Sarajevo još nema prenesenih nadležnosti iz javnog gradskog prijevoza, spreman sam da pomognem i odgovorim na aktuelna pitanja iz ove oblasti koja zanimaju građane i zbog kojih se svakodnevno obraćaju meni kao gradonačelniku. Pogotovo što Sarajevo kao glavni grad mora imati javni gradski prijevoz na evropskom nivou i u funkciji građana", istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primivši danas u prostorijama Gradske uprave delegaciju Sindikata vozača preduzeća GRAS.

Predstavnici Sindikata koji su i inicirali današnji sastanak, zahvalili su se gradonačelniku Komšiću na njegovoj konkretnoj pomoći koja je rezultirala uspješnim početkom realizacije donacije autobusa Grada Istanbula. Naime, prošle sedmice je istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) isporučilo tri prva autobusa iz ukupnog kontingenta donacije 30 autobusa. Također, uskoro se očekuje i donacija 20 tramvaja Grada Konye. Riječ je o vozilima visokog standarda i kvalitete. Ova značajna donacija GRAS-u nakon dužeg vremena, uslijedila je nakon razgovora gradonačelnika Komšića sa turskim ambasadorom u BiH i direktorom Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH.

"Vi ste prvi gradonačelnik koji se oglasio povodom nagomilanih problema u ovom javnom gradskom preduzeću. U ime uposlenika zahvaljujemo se na ovom vašem konkretnom potezu, koji nam ulijeva povjerenje i nadu da će to biti novi početak za GRAS i da postoji dobra volja za njegovo ozdravljenje", kazala je predsjednica Skupštine Sindikata Nedžad Bisić.

Današnji susret su predstavnici Sindikata vozača GRAS-a iskoristili za razgovor sa gradonačelnikom i o ostalim aktuelnim pitanjima i prevazilaženju teške situacije u ovom preduzeću.

"Jedan od prijedloga, u kojem radnici vide moguće rješenje, jeste i depolitizacija GRAS-a koje je od općeg interesa za Grad i Kanton Sarajevo. Ovom preduzeću ne trebaju 'podobni' i 'poslušni' već sposobni menadžeri koji bi svojom stručnošću pomogli njegovom oporavku. Podatak da se za 8 godina u GRAS-u promijenilo 11 direktora je poražavajući i pravi je pokazatelj  neozbiljnosti u njegovom upravljanju", istaknula je Bisača, te apelirala na gradonačelnika da podrži ovaj zahtjev Sinikata i preporuči Vladi KS da uvede novu organizaciju i donese plan samoodrživosti GRAS-a.

"Treba prekinuti sa politizacijom ne samo GRAS-a već svake firme iz javnog uslužnog sektora. Upravo ta politizacija vas je i dovela danas u tešku finansijsku situaciju. Vi ste jaka firma. Dobrom organizacijom i gazdovanjem za par godina ovo preduzeće bi moglo stati na svoje noge i zaista postati značajan javni servis za sve građane", istaknuo je Komšić.

Gradonačelnik je obećao da će se preko gradova Evrope i svijeta, s kojima je Sarajevo u pobratimskim i partnerskim vezama, angažirati i pomoći revitalizaciju i gradskog trolejbuskog saobraćaja.

Sudionici današnjeg sastanka razgovarali su i o problemu naplate usluga prijevoza, poboljšanju usluga GRAS-a prema građanima i turistima, kao i sigurnosne situacije u sredstvima javnog prijevoza, potom o nedostatku rezervnih dijelova i alatki za rad i opravku vozila, uniformi za revizore…

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti