Konačan iznos šteta uzrokovanih poplavama znat će se do 18. lipnja

04.06.2014. 14:02 / Izvor: eKapija.ba
Konačan iznos šteta uzrokovanih poplavama znat će se do 18. lipnja

Do 18. lipnja/juna bi se trebali znati rezultati procjene potreba za sanacijom, odnosno ukupna iznos šteta uzrokovanih poplavama i klizištima koje su zadesile BiH.

Do 18. lipnja/juna bi se trebali znati rezultati procjene potreba za sanacijom, odnosno iznos sredstava koji će BiH trebati za obnovu od posljedica uzrokovanih poplavama koje su je zadesile. Ovo je danas na konferenciji za novinare kazao šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen koji nije želio izlaziti sa okvirnim procjenama šteta navodeći da treba sačekati da specijalni tim koji radi na tome završi svoj posao.

Sorensen je danas sa Ricardo Zapata Martijem, tim liderom i koordinatorom izrade procjene potreba za sanacijom,  predstavio aktivnosti u vezi sa radom na procjeni potreba za sanaciju nakon poplava. 

Procjena potreba za sanacijom, čiju izradu predvode vlasti BiH, uz podršku Europske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke, će dati odgovore na to koliki je uticaj poplava na živote ljudi i najvažnije sektore u pogođenim područjima.

''Ovo će biti važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o fondovima za pomoć", kazao je Sorensen tom prilikom i dodao da je procjena prva faza i da su svjesni da dolazi ona teža, a to je ona koja se odnosi na rekonstrukciju i obnovu.

Istaknuo je također da je EU spremna pružiti svoju pomoć i u toj drugoj fazi. Podsjetio je da UN koordiniraju prvu fazu procjene šteta, a  EU koordinira sljedeću fazu, a to je oporavak i rekonstrukcija.

Inače, Ricardo Zapata Marti tim lider i koordinator izrade procjene kazao je da još uvijek ne može govoriti o tome kolike su štete dok ne bude  završen kompletan izvještaj.

Naveo je da će predmet procjene biti šest prioritetnih područja i to promet, energetika, stambeno zbrinjavanje, poljoprivreda, vodosnabdijevanje i kanalizacija, uključujući i suzbijanje poplava kao i sredstva za život i zapošljavanje.

''Prilikom procjene gledat će se na kratkoročne i dugoročne potrebe u obnovi zemlje. Prošli tjedan je održan trening i radionica na kojoj smo podijelili svoja iskustva o metodologiji procjene koja se koristi internacionalno te o tome kako je prilagoditi lokalnim potrebama. U tome imamo dosta veliko iskustvo'', kazao je Zapata Marti. Inače, glavni rezultat procjene bit će koncizan izvještaj u kojem će biti predstavljeni rezultati procjene, analiza i konkrente preporuke u pogledu sanacije koje će biti polazana osnova za domaće vlasti i međunarodne institucije u obnovi zemlje.

To će također biti i osnova za donatorsku konferenciju koju već sljedećeg mjeseca planiraju organizirati vlasti BiH kako bi prikupili novac za obnovu. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti