Konačna odluka o trasi puta Sarajevo - Beograd ove sedmice?

30.10.2017. 08:51 / Izvor: Oslobođenje
Konačna odluka o trasi puta Sarajevo - Beograd ove sedmice?

Mladen Bosić smatra da bi trasa trebala imati putanju Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo.

Zamjenik ministra prometa i komunikacija Saša Dalipagić najavio je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH da bi prvi sastanak radne grupe u vezi sa pripremama za određivanje trase puta Sarajevo - Beograd trebao biti održan ove sedmice. Podsjećajući da su trenutno u opciji dvije trase, Sarajevo - Pale - Višegrad - Vardište i Žepče - Tuzla - Bijeljina, Dalipagić je istakao da je stav Srbije nepromijenjen i da će ona svoj dio puta dovesti do Kotromana, u blizini Vardišta.

PRIPREMNE RADNJE

"Ministarstvo prometa i komunikacija dobilo je krajem septembra pismo turskog ministra ekonomije kojim se i dalje izražava spremnost za realizaciju ovog projekta, uz uslov da se odredi trasa", kazao je Dalipagić poslanicima.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zaključkom sa posljednjeg sastanka resornih entitetskih ministara i predstavnika državnog ministarstva, dogovoreno je da se nakon dobivanja odgovora od Turske u donošenje konačne odluke o trasi uključe i entitetski premijeri. Dalipagić je naveo da je nakon dobijenog odgovora Ministarstvo komunikacija i transporta sa predstavnicima entitetskih ministarstava formiralo radnu grupu sa zadatkom preduzimanja pripremnih radnji, s ciljem zakazivanja zajedničkog sastanka entitetskih premijera i resornih ministarstava na kojem bi se odlučilo o trasi.

Pitanje u vezi sa određivanjem trase brzog puta Beograd - Sarajevo postavio je poslanik SDA Hazim Rančić.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (SDS) predložio je Deklaraciju o trasi puta Beograd - Sarajevo. Ova deklaracija uvrštena je na dnevni red Predstavničkog doma, ali će se o njoj poslanici izjašnjavati na nastavku sjednice koja je, podsjećamo, prekinuta u srijedu nešto prije ponoći. Obrazlažući deklaraciju, kazao je da je ona politički neutralna, da bi trasa trebala ići putem Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo, te da ovaj prijedlog deklaracije nije protiv bilo koje druge trase. Na ovaj prijedlog burno su reagovali poslanici SNSD-a, nazvavši ga nepotrebnim i štetnim po interese RS-a.​ Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je u srijedu da je sjeveroistočni koridor najbolji način za putno povezivanje Sarajeva i Beograda. Nakon sastanka o temi Definisanje optimalne varijante trase puta od Sarajeva do Beograda na osnovu inicijative pokrenute od Turske, Novalić je kazao novinarima u Sarajevu da su gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko distrikta, te načelnici opština Žepče i Orašje saglasni da je veza sa Beogradom potrebna.

PRIORITETNI KORIDOR

"Na tom području živi oko 1,5 miliona stanovnika, tamo je veliki ekonomski potencijal. To je žitnica BiH, tu je najveća industrijska zona u BiH, a u Brčkom, koje ima konekciju pruge sa Dobojem i jugom, imamo jedinu prohodnu i iskoristivu luku", kazao je Novalić.

Premijer je dodao da su učesnici sastanka ponovili da ovim prijedlogom ni u kom slučaju ne žele isključiti istočni pravac prema Višegradu, što je potrebno, ali da, kad se gledaju omjer stanovništva, ekonomski resursi i drugi parametri, sjeveroistočni koridor ima prioritet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti