Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konačno podjela državne zemlje u zakup

21.03.2018. 08:46 / Izvor: SRNA

Dugo očekivana mogućnost zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području Bijeljine biće stvorena skupštinskom odlukom koja će pred gradskim odbornicima biti 27. marta.

U zakup će biti ponuđeno 233 hektara zemljišta u katastarskim opštinama Amajlije, Popovi, Međaši, Velino Selo, Brodac Gornji, Crnjelovo Donje, Suvo Polje, Glogovac, Kojčinovac - Čardačine, Janja dva, Velika Obarska, Brijesnica-Hase, Bijeljina jedan i Ostojićevo.     

Od ukupne površine, 168 hektara čini obrađeno poljoprivredno zemljište, dok je 65 hektara zapušteno poljoprivredno zemljište, navodi se u odluci pripremljenoj za skupštinsko zasjedanje.

Ovo državno zemljište daje se u zakup na 10 godina, uz mogućnost produženja u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, a maksimalna površina koja se može dati pojedinačnom zakupcu je 10 hektara.

Godišnja cijena zakupa jednog hektara je 120 KM za prvu klasu zemljišta, za drugu klasu 110 KM, za treću 100 KM, za četvrtu klasu zemljišta cijena je 90, za petu 80 i za zemljište šeste, sedme i osme klase cijena zakupa je 60 KM po hektaru.

Godišnja zakupnina za prvu godinu zakupa uplaćuje se prije zaključenja ugovora o zakupu u novčanom iznosu umanjenom za iznos uplaćene kaucije, dok se godišnja zakupnina za ostale godine zakupa uplaćuje 30 dana unaprijed za narednu godinu, u punom iznosu.

Zapušteno poljoprivredno zemljište daje se u zakup uz uslov oslobađanja plaćanja godišnje zakupnine i to za zapušteno zemljište do 30 odsto zakupac je oslobođen plaćanja za drugu i treću godinu trajanja zakupa, za zapušteno od 30 do 60 odsto  zakupac je oslobođen plaćanja za drugu, treću, četvrtu i petu godinu trajanja zakupa.

Za zemljište zapušteno preko 60 odsto zakupac je oslobođen plaćanja za drugu, treću, četvrtu, petu, šestu i sedmu godinu trajanja zakupa, a godišnja zakupnina za ostale godine zakupa uplaćuje se 30 dana unaprijed za narednu godinu u punom iznosu.

Zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području Bijeljine obaviće se pribavljanjem pisanih ponuda na javni oglas.

Poljoprivredno zemljište daje se u zakup isključivo radi obavljanja stočarske, povrtarske i ratarske proizvodnje, a ponuđač može podnijeti ponudu samo za jednu vrstu poljoprivredne  proizvodnje.

Pravo učešća imaju privredna društva i preduzetnici koji su registrovani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti i fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Pravo prvenstva za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike imaju privredna društva, preduzetnici i fizička lica koji su podnijeli zahtjev za obnovu prethodnog ugovora o zakupu, ali taj ugovor nisu mogli da obnove jer nisu bili u mogućnosti da koriste cjelokupnu površinu poljoprivrednog zemljišta koje je bilo predmet ugovora o zakupu.

U slučaju da nema takvih lica, pravo prvenstva imaju privredna društva, preduzetnici i fizička lica koji nemaju zaključen ugovor o koncesiji za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike.

Postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike sprovodi komisija koju formira gradonačelnik, a ova komisija ima pravo da, u slučaju sumnje, izvrši i provjeru tačnosti podataka navedenih u prijavi.

Konačan izbor zakupaca biće poznat najkasnije 60 dana nakon zaključenja javnog oglasa. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti