Konaković: Kako se planiralo, ko može, a ko ne može graditi u KS i ko je to kontrolisao?

26.02.2021. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Konaković: Kako se planiralo, ko može, a ko ne može graditi u KS i ko je to kontrolisao?

Otvorit ćemo temu koja ima oblik organizovanog kriminala.

Elmedin Konaković, lidera NiP-a, osvrnuo se na gradnju u Kantonu Sarajevu, pa je tako na svom Facebook profilu napisao da će narednih dana otvoriti temu prostornog planiranja i građenja, "temu koja ima oblik organizovanog kriminala". 

Kako se planiralo, ko može, a ko ne može graditi i ko je kontrolisao procese - pita se Konaković. 

"Radi se o investicijama koje su vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH. A evo jedan interesantan primjer, šta rade “zaštitnici” naroda. Nakon zadnjih lokalnih izbora donesena je odluka od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika:  (1) Historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik)” Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična. Cijeli prostor jednog grada. Koji prostor, pogađate? Opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo. Šta to, zapravo, znači? Znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne moše pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti. Sve zahtjeve ubuduce rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a! Tako je, sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva koje ima najveću tržišnu vrijednost, odobravat će u centrali HDZ-a", napisao je Konaković. 

Konaković se osvrnuo i na Odluku donesenu 2.novembra 2020.

"Još jedna veoma interesantna stvar. Odluka je donesena na sjednici 02.11.2020. godine. U Sl. novinama objavljena tek u januaru. Tru druge donesene na istoj sjednici su objavljene odmah, ova je čekala zvanične rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim opštinama) I jos jedna važna stvar, iz ove Komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, 3 člana. Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić (nije bio član kad je sporna odluka donesena). Mi ćemo, naravno, ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju u svojim nastojanjima!", poručio je Konaković. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti