Koncept pametnih gradova u fokusu informacionog društva RS-a

23.10.2019. 14:14 / Izvor: Akta.ba

Republika Srpska ići će u primjenu koncepta pametnih gradova, a njena dinamika zavisit će od finansijskih faktora.

Republika Srpska ići će u primjenu koncepta pametnih gradova, a njena dinamika zavisit će od finansijskih faktora, ali i same dinamike razvoja sistema cjelokupne elektonske uprave u Republici Srpskoj, izjavio je danas Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, 

"Tema 'smart cities' je koncept računarstva i uprave uz pomoć koje lokalne zajednice upravljaju određenim resursima na nivou lokalne uprave i mjere parametre kvaliteta života”, poručio je on učestvujući na panelu "Putanja pametnih gradova: e-uprava - pogodak ili promašaj?", u okviru četvrtog regionalnog Foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva "Sarajevo anlimitid 2019".

Smatra da je koncept pametnih gradova pun pogodak, ali da je pitanje je to pitanje održivosti. Sistem koji se jednom implementira mora biti funkcionalan na duži vremenski period, i ono što je najbitnije je da vlada uvijek traži pouzdanog partnera.

“Pametne gradove svakako imamo na umu i u okviru vizije koju imamo za razvoj Republike Srpske do kraja mandata ove Vlade SrpskeNaredni trogodišnji period posvetili smo ovom konceptu i sugurno je da je implementacija “smart cities” nešto što je ispred nas i čemu ćemo težiti u skladu sa najboljim praksama u regionu svijetu”, izjavio je Rajčević novinarima u Sarajevu.

"Koncept upravljanja gradskom strukturom sa jednog mjesta od gradske administracije, mjerenjem određenih parametara života u lokalnoj zajednici, svakako spada u cjelokupan koncept razvoja i elektronske uprave u RS i svega onoga o čemu mi govorimo kao Ministarstvo", naglasio je Rajčević.

On je naveo da je Ministarstvu koncept pametnih gradova posebno zanimljiv zbog saradnje koja postoji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, te dodao da su opštine i gradovi, u ovom konceptu uspostavljanja sistema pametnih gradova, jedan od prirodnih saveznika i partnera.

Rajčević je naglasio da će Ministarstvo sprovoditi niz aktivnosti u tom pogledu, te dodao da su današnji panel i diskusija prilika da se dobiju neke nove informacije o praksama upostavljanja koncepta pametnih gradova u regionu, ali i u Evropi, kao i da se vidi gdje se Republika Srpska tu uklapa.

Direktor kompanije "Prointer ITSS" Bojan Vujić rekao je da ova firma konstantno podržava digitalizaciju društva, čime se unapređuje način života građana, zbog čega i ove godine podržava Sarajevo Unlimited.

"Ovdje smo došli da čujemo neka nova iskustva zemalja iz regiona, te najbolje evropske prakse, ali i da pokažemo kakva to rješenja ima `Prointer` i šta je to što mi možemo da ponudimo o temi pametnih gradova i elektronske uprave", istakao je Vujić.

Smatra da postoji dovoljno prostora koji se uz minimalna ulaganja može iskoristiti da se na savremen i moderan način, značajno unaprijedi način života svih građana u BiH.

Kada je riječ o projektu “pametnih gradova”, Vujić napominje da "Prointer" ima širok portfolio proizvoda, a ono što je nainteresantnije je projekat SAP-a koji je firma provela u Poreskoj upravi Republike Srpske, a koji je direktno omogućio da se godišnje prikupi dodatnih 100 miliona KM poreza implementacijom jednog "Prointerovog" sistema.

"To je jedan od projekata čija je implementacija do sada donijela najveću korist u smislu IT-a", ističe on, dodajući da kompanija ima rješenja za pametne parkinge, elektronske građevinske dozvole, upravljanje rasvjetom i mnoga druga rješenja.

"Kroz takvo definisanje koncepta puno će lakše biti pričatu na temu pametnih gradova i finansiranja istih", poručio je Vujić.

Govoreći koliko su IT kompanije u BiH spremne za ovakva rješenja, Vujuć ističe da kompanije ulažu u ono što smatraju da perspektivno. U skladu s tim, Prointer ulaže tehnologije koje se koriste   u pametnim gradovima. "Ukoliko i ostale kompanije budu slijedile naš trend, sigurno je da ćemo imati više takvih projekata", istakao je direktor Prointera.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti