Konferencija na Jahorini: Za više stranih investitora potrebno je imati malo bolju vladavinu prava

01.07.2021. 12:16 / Izvor: SRNA
Konferencija na Jahorini: Za više stranih investitora potrebno je imati malo bolju vladavinu prava

Kada je riječ o stranim investicijama i koliko je na njih uticala pandemija virusa korona, podaci još nisu definitivni.

Predstavljanje mogućnosti ulaganja u BiH, saradnje sa svijetom s fokusom na zapadnu Afriku, zemlje Bliskog istoka, Kinu i Tursku i sagledavanje kako se domaće firme snalaze u postkovid periodu - ciljevi su međunarodnog poslovnog skupa, koji se održava na Jahorini, rekla je danas pomoćnik direktora za promociju i analizu u Agenciji za promociju stranih investicija /FIPA/ u BiH Slavica Korica.

Ona je istakla da će to biti prilika da se ocijeni dokle je BiH stigla u procesu digitalizacije i primjene nove tehnologije, kako se nepreduje i koje su šanse BiH u budućnosti. 

Kada je riječ o stranim investicijama i koliko je na njih uticala pandemija virusa korona, Korica je navela da podaci još nisu definitivni, ali da, prema postojećim podacima, pada jeste bilo, ali nije toliko drastičan kako se očekivalo. 

"U odnosu na prvi period 2019. godine zabilježen je pad od 7,5 odsto u 2020. godini. Prema ovim podacima, ukupna ulaganja u prošloj godini su 625,6 miliona KM dok je taj iznos godinu ranije bio 676,6 miliona KM, tako da s te strane možemo biti zadovoljni jer su u mnogim zemljama ti procenti mnogo veći", navela je Korica na konferenciji za novinare uoči skupa "Global Business Executive Retreat 2021", koji se održava na Jahorini. 

Predsjednik Savjeta stranih investitora u BiH Branimir Muidža ocijenio je da je ovo najdinamičniji period, ne samo za ekonomiju, već i za čovječanstvo, što je prilika da se u pandemijsko vrijeme vidi gdje je ekonomija. 

On je naveo da je ovo doba četvrte industrijske revolucije i da je vrijeme da se BiH okrene razvoju i investicijama. 

"Strana direktna ulaganja su u padu proteklih nekoliko godina, međutim, imajući u vidu s jedne strane veliki interes investitora, a sa druge i potrebu domaće ekonomije da privuče investitore, ostaje nam doza optimizma da će se u budućnosti to promijeniti", poručio je Muidža. 

On je dodao da je to potrebno, jer je evidentno da u BiH nedostaje kapitala, radnih mjesta i perspektive za mlade. 

"Da bi BiH privukla više stranih investitora potrebno je imati malo bolju vladavinu prava, potreban je predvidiv poreski okvir poslovanja, treba se okrenuti ekonomiji, jer smatram da previše pričamo o politici i prošlosti", konstatovao je Muidža. 

On je rekao da treba bazirati razvoj na znanju, jer je to baza svakog uspješnog društva i okrenuti se investicijama koje su usmjerene na poljoprivredu i proizvodnju

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti