Konferencija o zapadnom Balkanu: Podržati formiranje regionalnih klastera

26.09.2014. 10:08 / Izvor: SRNA
Konferencija o zapadnom Balkanu: Podržati formiranje regionalnih klastera

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da u BiH dosta očekuju od regionalnih projekata.Govoreći o situaciji u BiH, Vasić je rekao da je BiH prezadužena, s obzirom na to da je vlast podigla velike kredite.

Zemlje regiona moraju zajednički da rade na unaprijeđenju konkurentnosti preduzeća s ciljem bolje promocije i privlačenja stranih investicija, zbog čega je neophodno podržati formiranje regionalnih klastera i udruženja, ocijenjeno je u Budvi na konferenciji o povezivanju zapadnog Balkana.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da u BiH dosta očekuju od regionalnih projekata.Govoreći o situaciji u BiH, Vasić je rekao da je BiH prezadužena, s obzirom na to da je vlast podigla velike kredite.

"Smanjene su donacije, krediti, a zemlja ima veliki energetski potencijal, obradive površine, kvalifikovanu radnu snagu. Na drugoj strani smo pred bankrotstvom, pri čemu je došlo i do odliva stanovništva, jer ne može da nađe posao u BiH", precizirao je Vasić.

Prema njegovim riječima, BiH mora da traži od MMF-a i banaka reprogram kredita kako bi "predahnula" i pokrenula privredu.

"Potrebne su mjere štednje, otpuštanje radnika, smanjenje poreza i doprinosa", rekao je Vasić.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić rekao je da će zdrava ekonomija povezati region na zdravim osnovama i da je, u tom smislu, neophodno podržati formiranje regionalnih klastera i udruženja.

On smatra da su ključni problemi konkurentnosti regiona loša administracija, visok stepen korupcije i nepostojanje stvarnih finansijskih izvora za pomoć privredi.

"Ne možemo biti konkurentni ako imamo u startu opterećenje u cijeni koštanja, bez obzira na jeftinu radnu snagu, koja mora biti edukovana i sertifikovana", rekao je Jelušić na panelu "Spremni za evropsko tržište - kako ojačati kompanije da budu konkurentne".

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković smatra da zemlje regiona moraju prepoznati komparativne prednosti kojima raspolažu, na osnovu kojih bi se kasnije stvarali klasteri.

"Ako nemate komparativnu prednost, male su šanse za uspjeh. Teško je biti konkurentan sa malim preduzećima na malom tržištu, ukoliko nemate proizvod koji možete izvoziti", naveo je Mijušković.

On je rekao da su strani investitori u prethodnom periodu uglavnom investirali u uslužni, finansijski i sektor telekomunikacije, kao i turizam, ali da je izostalo interesovanje za ulaganja u proizvodnju.

"Očekujem da razvijene zemlje i EU više pažnje u narednom periodu posvete saobraćajnoj infrastrukturi, nakon čega bismo stvorili globalne uslove za razvoj", rekao je Mijušković.

On je dodao da su investitori zainteresovani za oblast energetike, jer je energija potrebno Evropi.

Mijušković je rekao da je region, bez obzira na prošlost, uspio da preko sporazuma uspostavi jedinstveno tržiše, o čemu svjedoče podaci o spoljnotrgovinskom bilansu.

Panel o konkurentnosti organizovan je drugog dana konferencije pod nazivom "Ekonomija - osnov povezivanja zapadnog Balkana", koju Privredna komora Crne Gore organizuje sa Istočnim odborom njemačke privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti