Konferencijom "Sarajevo TechLab 2020" BH Telecom obilježio Dan kompanije

04.09.2020. 14:48 / Izvor: Akta.ba
Konferencijom 'Sarajevo TechLab 2020' BH Telecom obilježio Dan kompanije
OTVORI GALERIJU

Ova kompanija inače već 15 godina obilježava Dan kompanije 5. septembra, na datum koji predstavlja predstavlja godišnjicu od telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je danas održana konferencija "Sarajevo TechLab 2020" na kojoj je kompanija BH Telecom predstavila najznačajnije poslovne aktivnosti realizovane u prethodnom periodu.

Ova kompanija inače već 15 godina obilježava Dan kompanije 5. septembra, na datum koji predstavlja označava godišnjicu od telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine i početka korištenja međunarodnog koda 387 dodijeljenog BiH, koji je dodijelila Međunarodna telekomunikacijska udruga.

Konferencija je održana u epidemiološki prilagođenom prostoru.

Federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić otvorio je konferenciju.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je prisutne podsjetio da je 5. Septembra 1993. godine kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Basel, korištenjem međunarodnog kôda 387.

"2019. godina je za nas u poslovnom smislu bila jako značajna. To je godina u kojoj smo redizajnirali i značajno unaprijedlili našu ponudu u svim segmentima, ali i godina u kojoj smo implementirali jedan od najzahtjevnijih tehnoloških projekata - 4g LTE advanced. Donijeli smo niz značajnih strateških i poslovnih odluka kao što su ulazak u fintech tržište, izgradnja startup platforme, izgradnja content platforme, izgradnja partnerskog ekosistema za zajednički nastup na tržištu i druge aktivnosti. U poslovnoj 2019. godini ostvarili smo bruto dobit od 57 miliona KM, što je za tri miliona KM više od planirane. Značajno smo povećali korisničku bazu i kroz digitalnu transformaciju nastavili smo mijenjati, restrukturirati, investirati i razvijati svoje poslovanje ulaskom u nove poslovne niše, kreiranjem novih poslovnih modela i širenjem portfolija svojih usluga, a sve u cilju zadovoljenja potreba naših korisnika i povećanja njihovog zadovoljstva. 2019. godina je, također, značajna sa aspekta investicija, jer smo investirali, kolaudovali i pustili u rad sredstva u iznosu od 135 miliona KM" , rekao je Sedin Kahriman.

Također je istakao da je početak 2020. godine obilježilo povećanje prihoda u odnosu na 2019. godinu, ali da je, zbog stanja prirodne nesreće, primarni cilj kompanije bio zaštititi zdravlje građana i obezbjediti kontinuitet servisa, tako da je BH Telecom poduzeo niz društveno odgovornih akcija kako bi svim korisnicima i građanima BiH pomogao u teškom i izazovnom vremenu. Dodao je da direktan uticaj epidemije na poslovanje BH Telecoma u prvih 6 mjeseci iznosi 12,1 milion KM, ali da ohrabruje činjenica da se u drugoj polovini 2020 godine poslovni rezultat značajno mijenja.

"Potpuno sam siguran da kompanija BH Telecom, kada je digitalna transformacija u pitanju, postaje enabler i jedan od ključnih faktora u izgradnji digitalnog društva. Izgradnjom najveće domaće Startup platforme, postajemo akcelerator i prva adresa za sve mlade, kreativne, inovativne ljude i kompanije, potpuno spremni da edukacijom, mentorstvom, investiranjem i  podrškom značajno unaprijedimo ovu oblast, kreiramo nove poslovne modele i nove izvore prihoda. Istovremeno, saradnjom sa SFF najavili smo izgradnju najveće domaće platforme za produkciju audiovizuelnih sadržaja i uskoro ćemo ponuditi ekskluzivne vijesti vezano za content. U narednom periodu ćemo značajno investirati u TK infrastrukturu kako bi unaprijedili kvalitet usluga na području cijele Bosne i Hercegovine, planirane su ukupne investicije u ovoj godini u iznosu od 163 miliona KM, uz 115 miliona KM započetih investicija", zaključio je Kahriman.

Konferenciju su, putem Microsoft Teamsa, pratili i poslovni partneri BH Telecoma iz kompanija SyS Company, Mibo Komunkacije, BS Telecom Solutions, Comtrade System Integration, QSS, Verso, Microsoft BiH, Cisco i Oracle BH. Isan Selimović, direktor kompanije QSS, je tokom video javljanja izrazio zahvalnost svih poslovnih partnera iz ICT industrije BH Telecomu i naglasio značaj otvorenosti tehnološkog lidera u oblasti telekomunikacija kao ključni osnov za kreiranje zajedničkih komunikacijskih rješenja na tržištu.

Na konferenciji su predstavljene i aktivnosti BH TechLab platforme, kao jednog od projekata podrške BH Telecoma start-up sceni, te su proglašeni pobjednici javnog poziva Start It Up koji je kompanija objavila prošle godine.

Prvu nagradu u iznosu od 50.000 KM osvojila je kompanija Devoted d.o.o. Sarajevo za projekat "Herald - industrijska IoT platforma". Drugoplasirana je kompanija OD Vista Design Jajce sa projektom "Viona – smart environment technology" kojoj je uručena novčana nagrada u iznosu od 30.000 KM, dok je kompaniji Smart Business Solutions d.o.o. Sarajevo za projekat "Doktor kad mi treba" pripalo treće mjesto i nagrada u iznosu 20.000 KM. Svi nagrađeni su, pored novčanih nagrada, dobili i usluge BH Telecoma u vrijednosti od 2.755 KM.

"Cilj daljeg ulaganja u razvoj BH TechLab platforme je da, oslanjajući se na tržišnu snagu BH Telecoma, naši agilni timovi zajedno sa mladim poduzetnicima, dođu u fazu u kojoj ćemo na tržište izbacivati proizvode najmanje jednom mjesečno, ako ne i svake dvije sedmice, brzo ih dorađivati i nadograđivati na bazi stvarnog korisničkog iskustva. Nama od ovih mladih ljudi trebaju ideje, agilnost i neopterećenost korporativnim pravilima, a njima treba naša finansijska snaga, kredibilitet i pristup tržištu. Zajedno to čini win – win situaciju", rekao je v.d. izvršnog direktora za razvoj poslovanja Muamer Hadžović koji je svim dobitnicima uručio prigodne čekove.

Donacije BH Telecoma - 2 miliona razloga za...

Tokom konferencije su prezentirani podaci o donacijama BH Telecoma koje su ove godine uručene pravnim licima u ukupnom iznosu od dva miliona KM.

Milion KM je u prvim danima pandemije doniran kantonalnim i općim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme. Još milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica za podršku projektima pomoći ugroženoj populaciji, osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

Predstavnici dobitnika donacija iz Udruženja Pomozi.ba, Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica, Edus-a i Elektotehničkog fakulteta Sarajevo su u direktnom video obraćanju istakli značaj uručenih donacija i zahvalili BH Telecomu za podršku.

Prisutnima su prezentirane usluge i akcije koje je BH Telecom pripremio za korisnike povodom Dana kompanije. Također je prigodnim videom predstavljena zajednička kampanja BH Telecoma i Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" pod nazivom Zlatni septembar kojom se i ove godine istovremeno obilježava Dan BH Telecoma i Mjesec zlatnih vrpci, kao mjesec podizanja svijesti o dječijem raku.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti