Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konjic, Trnovo i Hadžići: Park prirode na 24.000 hektara​

Park prirode, koji će zasigurno biti mjesto odmora za dušu ljubitelja prirodnih ljepota iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, pa i svijeta.

07.09.2019. 09:57 / Izvor: Akta.ba

Na ukupnom prostoru od 24.000 hektara uskoro bi trebao biti uspostavljen park prirode, odnosno zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice. 

Park prirode, koji će zasigurno biti mjesto odmora za dušu ljubitelja prirodnih ljepota iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, pa i svijeta, nalazit će se na prostoru koji obuhvata teritorije tri općine, i to Konjica, Trnova i Hadžića.

Uz pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te podršku Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), proteklih mjeseci održano je niz konsultacija sa predstavnicima navedene tri općine.

Konsultacije su rezultirale dogovorom o konačnom obuhvatu budućeg zaštićenog područja Bjelašnica – Visočica – Treskavica – Kanjon Rakitnice, koje bi nakon provođenja zakonske procedure proglašenja zaštite obuhvatalo blizu10.000 hektarana području općine Konjic, oko 9.200 hektara na području općine Trnovo, te oko 4.600 hektara na području općine Hadžići.

Preliminarno je utvrđeno i da bi ovom prostoru trebala bitidodijeljena treća kategorija zaštite – park prirode.

Prema Zakonu o zaštiti prirode FBiH („Sl. novine FBiH“, broj: 66/13),park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora i s naglašenim pejzažnim, odgojno-obrazovnim, kulturno-historijskim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. 

U parku prirode dopuštene su privredne i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

U lokanim zajednicama koje se nalaze na prostoru koje će obuhvatiti park prirode smatraju kako je iznimno važno da je konačno utvrđena granica zaštićenog područja, štoje bio veliki kamen spoticanja uprethodnom periodu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, osim prostora obuhvata, zajedno sa lokalnim zajednicama je usuglasilo i sve elemente budućeg zaštićenog prostora na području općina Konjic, Trnovo i Hadžići.

Ministarstvo će, također,utvrditi stepen zaštite na osnovu izrade studije o vrednovanju prostora, a način upravljanja i korištenja prostora bit će reguliran posebnim zakonom.

Park prirode površinom najviše obuhvata područje teritorije Konjica, od čuvenog sela Lukomir, koji pripada toj općini, preko najvišeg vrha Visočice (Džamija,1967 metara) i planinskih sela, pa sve gotovo do ušća rijeke Raktinice u Neretetvu.

Što se tiče općine Hadžići, kako je objašnjeno, bit će zaštićeno područje od vrha Bjelašnice preko Krvavca do Opančaka, odnosno približno 45 kvadratnih kilometra teritorije, što je, smatraju u toj lokalnoj zajednici,uposebnominteresu zaštite ovih područja. 

Zanimljivo je da će u slučaju Trnovačak jedna četvrtina prostora ukupne površine općineući u obuhvat zaštićenog područja, što dosta govori o opredijeljenosti te lokalne zajednice da štiti svoje prirodne ljepote.

Konačno je urađeno razgraničenje između zaštićenih prostora i prostora koji će služiti ostalim namjenama i potrebama razvojatih prostora.

Iako jedna četvrtina površine općine ulazi u prostor posebnog režima zaštite,u Trnovu se nadaju da će i ovi prostori dati dodatni poticaj razvoju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti