Konjic za izgradnju zelene ekonomije i zelenih radnih mjesta

28.09.2018. 08:24 / Izvor: Fena
Konjic za izgradnju zelene ekonomije i zelenih radnih mjesta

Cilj konferencije i pratećeg sajma je ubrzati promjene širenjem postojećih partnerstva i inicijativa za izgradnju zelene ekonomije i zelenih radnih mjesta.

Konferencija i sajam "Zelena ekonomija u BiH - mogućnosti i šanse", koju organizira Fondacija Heinrich-Boll Stiftung iz Sarajeva, otvoreni su u četvrtak u Konjicu.

Na tom događaju stručnjaci iz oblasti zelene ekonomije predstavit će dobre prakse i razmijeniti iskustva. Jedan od njih je i Vlado Babić, predstavnik Grada Ljubljane, koji je s domaćim praktičarima zelene ekonomije podijelio odlična slovenska iskustva, priopćeno je Fondacije Infohouse.

"Ljubljana se kao zelena prijestolnica Europe 2016. godine obvezala da će s ostalim europskim zemljama širiti dobre prakse i tako je sačinjena mreža od 150 gradova u šest zemalja jugoistočne Europe. BiH je jedinstvena zemlja ali svi moraju znati da zelena ekonomija nije ni ideološko, ni nacionalno, ni političko pitanje. Okoliš je nešto što je perspektiva. Svakako da je politička podrška bitna kao i podrška eksperata i javnosti za razvoj zelene ekonomije. Svi zajedno u tom smislu moramo raditi", kazao je Babić.

Otvaranju je prisustvovao i zamjenik veleposlanice Savezne Republike Njemačke u BiH Cristian Sadet koji smatra da su ekološka poljoprivreda i ekonomija veoma bitne teme za BiH.

"I ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila da BiH posjeduje veliki potencijal u ovoj oblasti, a ovo je odlična prilika da razmijenimo iskustva između Njemačke i BiH", kazao je Sadet.

Svoje proizvode i usluge na sajmu predstavilo je više od 30 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, praktičara zelene ekonomije iz raznih oblasti poput organske poljoprivrede, ruralnog i ekoturizma, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te upravljanja otpadom.

Cilj konferencije i pratećeg sajma je ubrzati promjene širenjem postojećih partnerstva i inicijativa za izgradnju zelene ekonomije i zelenih radnih mjesta.

Ravnateljica Fondacije Heinrich-Boll Stiftung Marion Kraske vjeruje da će ovaj sajam perspektive i potencijale Bosne i Hercegovine staviti u prvi plan.

"BiH ima veliki potencijal u oblasti poljoprivrede, razvoja i tehnološkog razvoja u smislu solarnih tehnologija. Nažalost, ovaj potencijal nije dovoljno iskorišten. Ima mnogo društvenih i političkih prepreka za razvoj. Nadamo se da će ova konferencija, sajam i svi sudionici doprinijeti tome da se bolje iskoristi potencijali ove zemlje", istaknula je.

Napomenula je kako je u Njemačkoj prisutna velika eksplozija ekološkog potencijala u okviru zelenih poslova, što rezultira otvaranjem novih radnih mjesta, te kako se nada da će to pomoći BiH da se orijentira prema zelenim poslovima.

Marijana Šećibović iz Visoke škole za turizam i menadžment Konjic smatra kako se i mladi moraju uključiti da bi cijela priča imala smisla.

"Iskustvo ovakvog sajma je jako dobra stvar da krene od visoko-školskih institucija jer ovo ima smisla samo ako se mladi uključe i shvate smisao cijele priče, u suprotnom nema smisla. Ovdje ima puno priča o budućnosti i ima budućnosti u ovim poslovima. Suština je da ovi poslovi traže inovativnost, kreativnost kod mladih ljudi, ali bez poticaja, bez shvaćanja onih koji trebaju da daju potporu, nema smisla razgovarati. Suština je da se umrežava znanje i potencijal", poručila je Šećibović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti