Konjičke firme izvezle više od 183 miliona maraka

26.09.2018. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Konjičke firme izvezle više od 183 miliona maraka

U realnom sektoru u 2017. godini u općini Konjic je  bilo zaposleno ukupno  3.798, dok je ukupan broj zaposlenih iznosio  5.240.

Agencija Prvi korak u saradnji sa partnerima ativno radi na projektima obuke i zapošljavanja za deficitarna zanimanja na području općine Konjic.

Ajla Greda, direktorica Agencije "Prvi korak" za poslovni portal Akta.ba je kazala kako su nedavno završena dva projekta obuke i prekvalfikacije u konjičkim preduzećima.

"Agencija 'Prvi korak' d.o.o. Konjic je u saradnji sa Općinom Konjic, Federalnim zavodom za zapošljavanjem, Vladom HNK i uz učešće samih preduzeća implementirala projekte obuke i zapošljavanja za zanimanje zavarivač i galvanizer u preduzećima DIV d.o.o. Sarajevo-Poslovnica Konjic i SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic", kazala je Greda.

Pojašnjava, kako je DIV kao članica grupacije u kojoj su između ostalog nalaze i firme Brodosplit, Tvornica vijaka Knin (TVIK) i druge odlučila na lokalitetu industrijske zone UNIS otvoriti proizvodni pogon za proces zavarivanja metalnih konstrukcija za potrebe čitave grupacije.

"U tu svrhu je registrovana i poslovnica DIV d.o.o. Konjic i samim tim je iskazana potreba za obukom i zapošljavanjem kandidata za zanimanje zavarivač. Agencija za ekonomski razvoj 'Prvi korak' u saradnji sa Općinom Konjic i drugim partnerima implementirala je projekat obuke i zapošljavanja koju je pohađalo 68 polaznika od čega je 60 njih zaposleno u ovom preduzeću i to 56 zavarivača i 4 inženjera mašinstva", navodi Greda.

Obzirom da je preduzeće SurTec-Eurosjaj d.o.o. nastavilo trend rasta proizvodnje, izvoza i broja zaposlenika te da su u 2017. godini prošili svoje poslovanje i na autoindustriju ulaskom u proces kataforeze iskazana je potreba za zapošljavanjem 40 novih radnika. Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" u saradnji sa Općinom Konjic i drugim partnerima implementirala je projekat obuke i zapošljavanja za zanimanje galvanizer koju je pohađalo 50 polaznika od čega je 40 njih zaposleno u ovom preduzeću.

"U periodu od 2014-2017. godina sa područja općine Konjic ukupno je zaposleno 265 nezaposlenih osoba sa Biroa za zapošljavanje. S obzirom da se ova praksa pokazala kao veoma efikasna i zahvaljujući tome postignuti su značajni rezultati u zapošljavanju, planirano je da se i u narednom periodu nastavi sa istom praksom", kaže Greda, napominjući da je pored navedenih projekata značajno spomenuti i projekat "Program podrške marginaliziranim gruapama žena".

Naime, Općina Konjic je aplicirala na projekat USAID/PPMG, a vezano za Program podrške marginaliziranim grupama (žena) i izabrana je među 40 općina/gradova za realizaciju istog. U septembru 2016. godine potpisan je ugovor između Općine Konjic i USAID/PPMG o realizaciji navedenog projekta, a Agencija "Prvi korak" d.o.o. Konjic je bila zadužena za implementaciju istog i samim tim je raspisala Javni poziv na koji su žene po osnovu različitih oblika marginaliziranosti mogle aplicirati.

"Na osnovu unaprijed definisanih kriterija komisija za odabir projektnih ideja na kraju je odabrala 10 korisnica sa kojima je potpisan ugovor u maju 2017., nakon čega kreću u pokretanje i realizaciju svojih biznis ideja iz oblasti poljoprivrede i stočarstva, drvoprerade, turizma i dr. Osnovni cilj ovog projekta je riješavanje problema nezaposlenosti marginalizranih grupa žena samozapošljavanjem istih, što smo realizacijom ovog projekta u maju 2018. godine i postigli", istaknula je Greda.

Osvrćući se na ekonomiju konjičke općine, rekla je da je nosilac privrednog razvoja metalna industrija, koja i zapošljava najveći broj ljudi sa područja općine Konjic.

"U realnom sektoru u 2017. godini u općini Konjic je  bilo zaposleno ukupno  3.798, dok je ukupan broj zaposlenih iznosio  5.240. Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja ukupan izvoz u 2017. godini je iznosio 183.373.274 KM, a uvoz 111.820.857 KM", dodala je Greda.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti