Konkurencijsko vijeće BiH izreklo kaznu "Telekomu Slovenije" u iznosu od 200.000 KM

01.02.2008. 09:34 / Izvor: Fena
Konkurencijsko vijeće BiH izreklo kaznu 'Telekomu Slovenije' u iznosu od 200.000 KM

Konkurencijsko vijeće nasjednici u Sarajevu dopustilo je koncentraciju koja će nastati na tržištu pružanja internet usluga u Republici Srpskoj između privrednih subjekata "Blic.Net" d.o.o. Banja Luka i "Telekoma Slovenije" d.d. Ljubljana.

Naime, privredni subjekt "Telekom Slovenije" podnio je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava postati stopostotni vlasnik privrednog subjekta "Blic.Net" d.o.o. Banja Luka.

Nakon procjene i analize podataka i utvrđenih činjenica Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da provođenje predmetne koncentracije neće dovesti do narušavanja postojeće tržišne konkurencije na tržištu pružanja internet usluga u Republici Srpskoj.

Zbog nepodnošenja prijave namjere koncentracije u zakonski predviđenom roku Konkurencijsko vijeće je izreklo kaznu "Telekomu Slovenije" od 200.000 KM.

Također, Konkurencijsko vijeće je odobrilo koncentraciju koja će nastati između privrednih subjekata TCB WAKIL Sdn Bhd, Malezija i "Bristola" mješovitog hotelsko-turističkog i trgovinskog preduzeća d.d. Sarajevo.

Privredni subjekt TCB WAKIL dostavio je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava postati većinski vlasnik privrednog subjekta "Bristol" mješovitog hotelsko-turističkog i trgovinskog preduzeća.

Procjenjujući i analizirajući utvrđene podatke i činjenice u postupku donošenja rješenja Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da se provođenjem predmetne koncentracije neće narušiti postojeća tržišna konkurencija na tržištu pružanja ugostiteljsko-turističkih usluga u sektoru hotelijerstva na području Kantona Sarajevo, s obzirom na to da će se nakon provođenja predmetne koncentracije pristupiti rekonstrukciji devastiranog objekta hotel "Bristol" čime će doći do jačanja konkurencije na tržištu.

Na istoj sjednici, Konkurencijsko vijeće je odobrilo i koncentraciju između privrednih subjekata "Arcelor Netherlands" B.V., Kraljevina Holandija i OFZ a.s., Republika Slovačka koja nastaje na tržištu prodaje legura željeza u Bosni i Hercegovini.

Naime, privredni subjekt "Arcelor Netherlands" podnio je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava postati stopostotni vlasnik privrednog subjekta OFZ.

Riječ je o koncentraciji na tržištu prodaje legura željeza u Bosni i Hercegovini na kojem je privredni subjekt "Arcelor Netherlands" odranije prisutan putem svojih subsidijarnih društava, "Mittal Steel" Zenica i Mittal rudnici Prijedor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti