Vijesti

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo koncentraciju na tržištu univerzalnog bankarstva i lizinga u BiH koja će nastati sticanjem vlasničkog udjela u BayernLB Holdingu AG

18.05.2009. 13:48 / Izvor: Fena

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija na tržištu univerzalnog bankarstva i lizinga u BiH koja će nastati sticanjem vlasničkog udjela od Savezne države Bavarske, SR Njemačka, koju predstavlja Ministarstvo finansija Bavarske, sa sjedištem u Minhenu, Njemačka, u privrednom subjektu BayernLB Holding AG.

Obzirom da predmetna koncentracija predstavlja samo promjenu vlasničke strukture, Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da njeno provođenje neće uticati na sprječavanje, ograničavanje i narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu.

Na sjednici je doneseno rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija na tržištu veleprodaje i maloprodaje nafte i naftnih derivata u BiH, koja će nastati preuzimanjem kontrole putem sticanja većine prava glasa privrednog subjekta MOL Hungarian Oil and Gas Plc., Budimpešta, Republika Mađarska, u privrednom subjektu INA industrija nafte d.d. Zagreb, Republika Hrvatska.

Utvrđeno je da provođenje predmetne kincentracije neće narušiti postojeću tržišnu konkurenciju, obzirom da privredni subjekt MOL indirektno, putem privrednog subjekta INA, djelomično vrši kontrolu nad privrednim subjektima registriranim u BiH (Interina d.o.o., Holdina d.o.o. i Energopetrol d.d.) te se provođenjem ove koncentracije ne povećava tržišnu udio na tržištu veleprodaje i maloprodaje nafte i naftnih derivata u BiH.

Usvojen je zaključak kojim se pokreće postupak po zahtjevu za pokretanje postupka privrednog subjekta Aneks d.o.o. Banja Luka, protiv privrednog subjekta Telekom Srpske a.d. Banja Luka zbog sumnje o postojanju zabranjenog sporazuma iz člana 10. Zakona o konkurenciji.

Također, usvojen je zaključak kojim se odbija zahtjev za ublažavanje novčane kazne i plaćanje novčane kazne na četiri jednake rate, po konačnom Rješenju Konkurencijskog vijeća od 23. aprila ove godine, kao neosnovan, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti