Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konsolidacija u FBiH biće zasnovana na sporazumu dužnika i povjerioca

Principi postupka finansijske konsolidacije su dobrovoljnost koja podrazumijeva da konsolidacija nije obavezujuća, već zavisi od odluke nadležnog organa privrednog društva i zasniva se na sporazumu dužnika i povjerioca.

20.08.2014. 14:19 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u FBiH kojom se utvrđuju načini izmirenja dugovanja po osnovu kojih se vrši finansijska konsolidacija privrednih društava u FBiH, broj i iznos rata, rokovi plaćanja, iznos umanjenja duga i druga pitanja koja se odnose na finansijsku konsolidaciju propisanu Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Principi postupka finansijske konsolidacije su dobrovoljnost koja podrazumijeva da konsolidacija nije obavezujuća, već zavisi od odluke nadležnog organa privrednog društva i zasniva se na sporazumu dužnika i povjerioca.

Drugi princip je jednako postupanje prema svim povjeriocima jednakog položaja posebno po osnovu više vrsta duga, a treći da je dužnik obavezan obezbijediti pristup podacima i dokumentaciji od značaja za finansijsku konsolidaciju, a koji se posebno odnose na njegove obaveze, imovinu, kapital i poslovne planove.

Kako stoji u obrazloženju Uredbe, na teritoriji FBiH prvi put se provodi postupak finansijske konsolidacije čiji je osnovni cilj stvaranje uslova za oživljavanje privrede, povećanje likvidnosti privrednih društava bez obzira na strukturu kapitala, te konačno rješavanja pitanja dugovanja, prije svega, doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti i prema zaposlenima.

Posebno je važno napomenuti da se rješavanjem duga za zdravstvo stvaraju uslovi za ovjeravanje zdravstvenih knjižica radnika i rješavanje ovog itekako važnog pitanja za radnike i njihove porodice.

Također, rješavanjem pitanja dugovanja stvaraju se uslovi da privredna društva učestvuju u postupku javnog nadmetanja putem tendera za obavljanje radova i usluga na tržištu, realizaciju kreditnih sredstava i drugo.

Kako Zakonom nije bilo moguće regulisati način i uslove finansijske konsolidacije po svakoj vrsti duga, kao i način izmirivanja duga po prioritetima, ovo je bilo potrebno bliže regulisati Uredbom o postupku finansijske konsolidacije privrednih društava u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti