Konzorcij metalske i elektroindustrije udružio 13 kompanija

24.02.2011. 14:59 / Izvor: Fena
Konzorcij metalske i elektroindustrije udružio 13 kompanija

Metalska industrija je značajna grana koja se razvija uzlaznom putanjom, a domaće kompanije se sve više odlučuju za opciju udruživanja u konzorcij da bi lakše opstali na tržištu i nastupali na tenderima, istakao je danas potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Avdo Rapa na prvoj sjednici Konzorcija metalske i elektroindustrije (MEI).

Ovakav način udruživanja kompanijama osigurava da mogu biti fleksibilnije kada se prijavljuju za tendere, a to će im omogućiti i veću konkurentnost. Osim toga, budući da se u okviru Konzorcija nalaze kompanije iz različitih podsektora metalske industrije, paleta usluga koje mogu ponuditi je veća.

Konzorcij bi, kako je istakao Rapa, mogao nastupati na različitim projektima u elektroenergetskom sektoru, revitalizacije i modernizacije rudnika, kao i na projektima cestovne infrastrukture.

Članice Konzorcija MEI pri Udruženju metalske i elektroindustrije PKFBiH su: "Bosnia valves" Tuzla, "Mašinoremont" Banovići, "Aka metal" Gračanica, "Livnica Visoko" Visoko, "BNT-TmiH" Novi Travnik, "`Metalno" Zenica, "Elektroremont" Banovići, "Index" Gračanica, Remontmontaža Tuzla, Instruments Sarajevo.

Kompanije ITC Zenica i tešanjske Zupčanik i Pobjeda potpisat će aneks sporazuma u vezi s udruživanjem u Konzorcij.

Na čelu konzorcija, kako je dogovoreno na sastanku, bit će Abaz Manđuka, direktor novotravničke BNT- Tvornice mašina i hidraulike.

Konzorcij je otvorenog tipa i predviđena je mogućnost pristupanja i drugih članica, a sve radi bolje pripreme kod kandidiranja ili javnog nastupa na tenderima te radova vezanih za investicije u rudarstvu i elektroindustriji.

Za oporavak i željeni rast u metaloprerađivačkoj industriji, po riječima direktorice Sektora industrije PKFBiH Nafije Šehić-Mušić, nužno je promijeniti poslovni ambijent u kome bi se trebala uspostaviti drugačija mjerila, vrijednosti i prioriteti.

Promijenjeni poslovni ambijent mora u prvi plan staviti domaću proizvodnju i ponuditi rješenja koja će stimulirati razvoj, izvoz gotovih proizvoda i novo zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti