Kopač upozorava na štetne posljedice davanja garancija za blok 7

04.04.2019. 11:00 / Izvor: SRNA
Kopač upozorava na štetne posljedice davanja garancija za blok 7

Kopač je rekao danas u svijetu skoro niko ne finansira projekte proizvodnje električne energije iz uglja.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da bi zbog datih garancija Kini za kredit za izgradnju bloka sedam termoelektrane u Tuzli u slučaju ulaska BiH u EU morala biti plaćena nedozvoljena državna pomoć za sve godine unazad.

"To će biti konstantan rizik za `Elektroprivredu BiH`", rekao je Kopač i dodao da ovakvom odlukom BiH dokazuje da ne želi da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se ne može smatrati ozbiljnom.

Kopač je za sarajevski portal "Vijesti" rekao da danas u svijetu skoro niko ne finansira projekte proizvodnje električne energije iz uglja, zbog čega je razumljivo da BiH sarađuje s Kinom, koja nastavlja s novim projektima na ugalj, ali samo van Kine.

On je podsjetio da davanjem garancije Kini za kredit za izgradnju bloka sedam u Tuzli nisu ispoštovani svi zakonski propisi EU o državnoj pomoći, koje je BiH kao članica Energetske zajednice dužna da poštuje.

Kopač je precizirao da je riječ o visini date garancije, nespecifičnosti troškova za koje se daje garancija i neuporedivosti uslova sličnih kredita na slobodnom tržištu.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dao je 1. aprila saglasnost da "Elektroprivreda BiH" Sarajevo uzme oko 614 miliona eura kredita kod izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla".

Delegati su sa većinom glasova odobrili i davanje garancije FBiH za ovo kreditno zaduženje, tako da su stečeni uslovi da gradnja ovog projekta i počne, što se, prema ranijim najavama, očekuje u roku od 90 dana. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti