al
Kopač upozorava na štetne posljedice davanja garancija za blok 7

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kopač upozorava na štetne posljedice davanja garancija za blok 7

04.04.2019. 11:00 / Izvor: SRNA

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da bi zbog datih garancija Kini za kredit za izgradnju bloka sedam termoelektrane u Tuzli u slučaju ulaska BiH u EU morala biti plaćena nedozvoljena državna pomoć za sve godine unazad.

"To će biti konstantan rizik za `Elektroprivredu BiH`", rekao je Kopač i dodao da ovakvom odlukom BiH dokazuje da ne želi da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se ne može smatrati ozbiljnom.

Kopač je za sarajevski portal "Vijesti" rekao da danas u svijetu skoro niko ne finansira projekte proizvodnje električne energije iz uglja, zbog čega je razumljivo da BiH sarađuje s Kinom, koja nastavlja s novim projektima na ugalj, ali samo van Kine.

On je podsjetio da davanjem garancije Kini za kredit za izgradnju bloka sedam u Tuzli nisu ispoštovani svi zakonski propisi EU o državnoj pomoći, koje je BiH kao članica Energetske zajednice dužna da poštuje.

Kopač je precizirao da je riječ o visini date garancije, nespecifičnosti troškova za koje se daje garancija i neuporedivosti uslova sličnih kredita na slobodnom tržištu.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dao je 1. aprila saglasnost da "Elektroprivreda BiH" Sarajevo uzme oko 614 miliona eura kredita kod izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje bloka sedam Termoelektrane "Tuzla".

Delegati su sa većinom glasova odobrili i davanje garancije FBiH za ovo kreditno zaduženje, tako da su stečeni uslovi da gradnja ovog projekta i počne, što se, prema ranijim najavama, očekuje u roku od 90 dana. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti