Kopač: Zbog kršenja obaveza prema EZ kaznićemo oba entiteta

02.11.2017. 09:36 / Izvor: Nezavisne novine
Kopač: Zbog kršenja obaveza prema EZ kaznićemo oba entiteta

Nove sankcije trebalo bi da budu usaglašene i usvojene narednog mjeseca na sastanku ministara EZ.

Zbog neispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici u vezi s Trećim energetskim paketom biće kažnjeni bh. entiteti, rekao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

"Vrsta sankcija koje će biti usvojene još je predmet internih razgovora s Evropskom komisijom. Sankcije će biti dizajnirane na način da pogode entitete zato što su entiteti ti koji blokiraju usvajanje zakona", naveo je Kopač ekskluzivno za "Nezavisne".

Podsjećanja radi, Kopač je nedavno poslao pismo Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u kojem je od njega zatraženo da preduzme radnje da se otkloni nastali zastoj i obavijestio ga da će ponovo biti aktivirane sankcije. Naglasio je da su Šarović i entitetski resorni ministri Petar Đokić i Nermin Džindić u prisustvu Dominika Ristorija, generalnog direktora za energetiku u Evropskoj komisiji, u oktobru prošle godine potpisali sporazum o otklanjanju ozbiljnog i dugogodišnjeg kršenja Ugovora EZ u gasnom sektoru.

"Sporazumom ste se vi, nadležni ministri za energetiku na nivou entiteta i državnom nivou, obavezali da ćete državni zakon usvojiti najdalje do 31. marta 2017. Takođe ste prihvatili da nakon usvajanja ovog zakona do 1. jula 2017. godine budu usvojeni harmonizovani entitetski zakoni za gas", napisao je Kopač.

EZ je od BiH tražila da svoj energetski sektor uskladi s Trećim energetskim paketom do januara 2015. godine, a posebno dio koji se odnosi na gasni sektor. Zbog kršenja obaveza BiH su uvedene sankcije u oktobru 2015. godine, koje su onda suspendovane nakon što je postignut dogovor da se problemi riješe. Ponovo su aktivirane, uz podsjećanje da se početkom 2016. godine došlo do usaglašenih principa na osnovu kojih su usaglašene varijante teksta zakona o regulatoru električne energije i gasa, te zakona o prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Šarović je "Nezavisnim" rekao da nema drugih detalja osim informacije da će se Energetska zajednica o sankcijama konsultovati s Evropskom komisijom.

"Međutim, kakve god sankcije na kraju budu usvojene, biće to loše po kredibilitet zemlje i odraziće se negativno na investicije u energetskom sektoru", rekao je Šarović.

Đokić, pak, tvrdi da je RS bila konstruktivna tokom razgovora i da usvaja standarde EZ, navodeći primjer ugradnje elektrofiltera u Termocentralu Ugljevik i uvođenja procesa odsumporavanja.

"Zato me čudi da se g. Kopač olako upušta da uvede sankcije protiv nas. Nema odgovornosti RS i zato očekujem da neće uvesti sankcije jer bi trebalo da prepozna zalaganje RS da se to pitanje riješi", ističe Đokić.

Kako tvrdi, problem je u FBiH, koja, kako kaže, želi isključivo zakon o gasu na državnom nivou, šta on smatra da je protiv postojećeg ustavnog uređenja u BiH.

Đokić se, takođe, žali na to što EZ na sastanke poziva Šarovića, za kojeg tvrdi da nema ovlaštenja u oblasti energetike.

U Federalnom ministarstvu za energetiku nam do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori na pitanja koja smo im tim povodom poslali.

Nove sankcije trebalo bi da budu usaglašene i usvojene narednog mjeseca na sastanku ministara EZ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti