Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Korak ispred konkurencije: TRA dovodi u BiH najnovija poljoprivredna dostignuća

14.05.2018. 13:00 / Izvor: Akta.ba

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je kroz projekat "Povećanje prihoda ranjivih društvenih skupina kroz organizovanu poljoprivrednu proizvodnju" uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Zeničko-dobojskog kantona organizovala višednevnu posjetu organizacijama iz lanca vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji.

U delegaciji koja je posjetila Srbiju bili su najuspješniji poljoprivredni proizvođači sa područja općine Tešanj, predstavnici TRA Agencije, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i stručnjaci za poljoprivrednu proizvodnju u zatvorenom prostoru.

Tokom posjete Srbiji posjećeni su lokaliteti u Irigu, Maloj Remeti, Novom Sadu, Rimskim Šančevima, Titelu, okolini Bačke Palanke, Despotovu, Subotici i Kanjiži. Tokom posjete svi učesnici delegacije su imali priliku da vide cjelokupni lanac vrijednosti u poljoprivrednoj  proizvodnji počev od rasadnika, preko poljoprivrednih proizvođača i zadruga, potom fakulteta i istraživačkih instituta do brojnih prerađivačkih kapaciteta i razvojnih agencija.

Prof.dr. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije u razgovoru za portal Akta.ba ističe da su tokom posjete domaćini prezentovali najnovija dostignuća u predmetnoj oblasti. Također, tokom realizovane posjete ostvareni su brojni korisni kontakti koji bi trebali rezultirat budućom poslovno-tehničkom saradnjom sa TRA Agencijom.

Koji su to najuspješniji poljoprivrednici proizvođači koji su činili bh. delegaciju i kakvi su njihovi utisci?

- U našoj delagaciji su bili zastupljeni najuspješniji proizvođači u oblasti poljoprivedne proizvodnje u zatvorenom prostoru kroz projekat koji realizuje TRA Agencija za razvoj općine Tešanj, potom najuspješniji voćar, najznačajniji proizvođači iz oblasti jagodičastog i bobičastog voća, predstavnik poljoprivredne zadruge za prikupljanje i preradu mlijeka. Osim toga, vodili smo računa da u delegaciji mjesto pronađu stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji povrća i voća. Posebno se želim zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK na čelu sa ministrom g.Himzom Smajićem koji su podržali našu inicijativu i zajedno sa nama neprekindo rade na unapređenju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. To postižemo na način da ostvarujemo stalnu komunikaciju sa obrazovnim institucijama, a u prilog toga govori i činjenica da smo ovaj puta našoj delegaciji pridodali prof.dr.Lutviju Karić sa Univerziteta u Sarajevu. To govori u prilog činjenici da „naša poljoprivredna proizvodnja treba biti zasnovana na znanju“.

To postižemo na način da ostvarujemo stalnu komunikaciju sa obrazovnim institucijama, a u prilog toga govori i činjenica da smo ovaj puta našoj delegaciji pridodali prof.dr.Lutviju Karić sa Univerziteta u Sarajevu. To govori u prilog činjenici da "naša poljoprivredna proizvodnja treba biti zasnovana na znanju".

Recite nam nešto o najnovijim dostignućim prezentiranim u ovo oblasti?

Svaka od posjećenih lokacija je pravi primjer "najbolje prakse". Ovom prilikom bih istaknuo institut Biosens u Novom Sadu koji se ubraja u sami vrh europskih institucija gdje se primjenjuju informaciono-komunikacijske tehnologije za pametnu poljoprivredu. Ovo je klasičan primjer koncepta Industrija 4.0 i predikcionog djelovanja na sve pojave u  poljoprivrednoj proizvodnji, čime se stvaraju pretpostavke za maksimalne prinose po jediničnoj površini. Potom bih istaknuo dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, gdje bih se još jedanput  zahvalio prof.dr. Keserovicu i prof.dr. Magazinu na velikoj pomoći u realizaciji predmetne studijske posjete. Posjeta oglednom dobru fakulteta u Rimskim Šančevima bila je veoma korisna za naše proizvođače koji su na licu mjestu mogli vidjeti aktivosti na kreiranju novih sorti u oblasti voćarstva. Rasadnik Grow Rasad je primejr holanske investicije i sa kapacitetom 20 miliona sadnica u oblasti povrtlarstva je pravi regionalni lider u proizvodnji sadnog materijala. U Maloj Remeti smo vidjeli intenzivan nasad jabuke i kapaciitet hladnjača koji plasiraju svoje proizvode na tržište Ruske Federaacije. Međutim jedan od najvećih dojmova je ostavilo poljoprivredno dobro Agro Ćirić MĐŽ u Titelu gdje smo vidjeti najsavremenije anti-frost sisteme i organizovanu poljoprivrednu proizvodnju na 6.000 hektara. Voćnjak sa hladnjačom i preradom voća je kapacitet koji je lider u širim regionalnim okvirima. Prerada smrznutog povrća se radi  za najpoznatije kupce u regionu. Tom prilikom, sastali smo se i sa gradonačelnikom Titela i razgovarali o pitanjima od zajedničkog  interesa.

Koliko su ta iskustva i dostignuća, odnosno primjeri dobre prakse, primjenjivi kod nas? Da li i koliko zaostajemo?

- Sve što smo vidjeli i upoznali se tokom posjete Vojvodini je nešto što će u narednom periodu doći u BiH. Mi želimo da budemo pioniri u tom procesu, a Tešanj destinacija koja će biti "lider za korak ispred konkurencije". Jedna izreka kaže nigdje nećete zakasniti, ako krenete na vrijeme. Mi već sada radimo na sagledavanju primjene tehnoloških rješenja u radnim uslovima proizvodnje na našem prostoru. Posebno smo se fokusirali na rad poljoprivrednih zadruga i njihovu funkciju u unapređenju poljoprivredne  proizvodnju. Posjeta zadruzi Agronom u Despotovu je bila veoma korisna jer su naši poljoprivredni proizvođači dobili potpunu sliku funkcije jedne moderne zadruge i očekujem da se stečena iskustva veoma brzo počnu primjenjivati u narednom epriodu. TRA Agencija će biti  pouzdan partner za sve naše organizacije u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije jer su to strateški resursi svake zajednice. Jedan iskren i zdrav partnerski odnos koji smo izgradili je najbolja garancija da uspjeh neće izostati. Najbolji pokazatelj uspješnosti realizovane studijske posjete sadržan je u pozitivnim ocjenama datim od strane naših poljoprivrednih proizvođača i dostavljanja novih inicijativa za aktivnosti i projekte u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Da li je tokom posjete ostvarena neka konkretna saradnja između bh. i srbijanskih firmi? Kakva je generalno saradnja kada je poljoprivreda u pitanju između Tešnja i Vojvodine?

- Tokom naše posjete ostvarili smo kontakte i posjetili razvojne agencije u Novom Sadu i Subotici. Tom prilikom razgovarano razmijenjene su informacije i razgovarano o zajedničkim projektima u narednom periodu. Dogovorena je redovna koordinacija aktivnosti, a posebno se želim zahvaliti g. Milanu Maličeviću, direktoru razvojne agencije u Subotici na srdačnom prijemu i podršci u realizaciji ove studijske posjete. Predmet naše buduće saradnje bit će  projekti kandidovani na raspoložive fondove Europske Unije. Posjeta prerađivačkim kapacitetima u Subotici i Kanjiži najbolja je najava da prava saradnja sa jakom privrednom komponentom je tek na pomolu. TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je prihvaćena kao pouzdan partner i najavljena je uzvratna posjeta u narednom periodu.

Koje aktivnosti još agencija TRA planira u okviru projekta "Povećanje prihoda ranjivih društvenih skupina kroz organizovanu poljoprivrednu proizvodnju"?

Mi smo priveli kraju aktivnosti na proljetnoj sadnji 2018. Uspostavljena je poljoprivredna proizvodnja i obezbijeđen otkup za korisnike našeg projekta. Nastavit ćemo raditi na savjetodavnim uslugama našeg tima na čelu sa agronomom Suljakovićem kroz TRA ARC Centar za agrokulturi i ruralni razvoj. Također, krajem maja imat ćemo posjetu gostiju iz Češke sa Univerziteta u Brnu koji će održati edukaciju za korisnike našeg projekta. Nakon toga, u jesen očekujemo posjetu još brojnije delegacije sa Univerziteta u Brnu koja će održati sveobuhvatnu edukaciju korisnika našeg projekta kroz analizu dosadašnje poljoprivredne proizvodnje i davanje preporuka za unapređenje iste u narednom periodu. Mi želimo da učemo od najboljih i da sarađujemo sa najboljima, a to su zasigurno naši partneri iz Češke Republike. Posjete sajmovima su veoma korisne i potrebne za dalju uspješnu realizaciju projekta. U tom smislu, posjetili smo sajam Macfrut 2018.u Italiji i uspostavili veoma korisne kontakte koji  trebaju pomoći da dođemo do primjene slogana „pametna rješenja za pametnu poljoprivredu“ u organizaciji TRA Agencije za razvoj općine Tešanj.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti