Korekcije penzija prema novom zakonu: Kome će biti povećane i za koliko

19.03.2018. 08:20 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Korekcije penzija prema novom zakonu: Kome će biti povećane i za koliko

Novi Zakon o PIO usvojen je u januaru, a nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH je stupio na snagu.

Novi Zakon o PIO usvojen je u januaru, a nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH je stupio na snagu.

Vanrednom korekcijom penzija, prema članu 140. novog zakona, 108 hiljada penzionera u aprilu će dobiti povećane penzije, i to za deset posto osobe koje su se penzionisale do 31. jula 1998. godine, a pet posto oni koji su se od '98 penzionisali do kraja 2007. godine, rekao je za Radiosarajevo.ba šef Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Sa tom korigiranom penzijom, a ostali sa iznosom penzije u decembru, dobit će povećanje nakon usklađivanja penzija 15. aprila, u skladu sa članom 79, usklađivanjem po "švicarskoj formuli", osim najviših penzija, koje se primjenjuje od 1. marta.

"Tako će svi penzioneri dobiti uvećane penzije već od 1. marta, s tim da će razliku za mart dobiti uz isplatu uvećane aprilske penzije, 5. maja", pojasnio je Lizde.

"Kada su u pitanju korekcije penzija, zakonom je predviđeno, a tako mora biti i urađeno, da se starosne penzije odobrene do 31. jula 1998. godine korigiraju na izračunati iznos za deset posto, pa se tako korigiran množi sa koeficijentom 1,816. I penzije odobrene do 31.12.2007. godine će se korigirati, na izračunati iznos za pet posto, pa se zatim ta cifra množi sa isplatnim koeficijentom 1,816. Po tom osnovu će biti djelomično ispravljena nepravda starim penzionerima, sa 35-40 godina staža, nanesena prethodnim zakonom, a radi se o 108 hiljada penzionera", dodao je.

Penzije će biti korigirane za deset posto onima koji su otišli u starosnu ili prijevremenu penziju do 31. jula 1998. godine, a za pet posto onim koji su otišli do 31. decembra svima, ali ima i onih koji su najčešće otišli u penziju sa nekoliko godina staža, koji i sa tim povećanjem neće preći iznos od 326,40 KM.

"Njima se penzija i do sada i ubuduće, do iznosa minimalne penzije, namiruje od prihoda Federalnog zavoda, faktički od ostalih penzionera. Međutim, kao što je naprijed objašnjeno, i te, kao i ostale penzije, povećat će se 15. aprila, sa primjenom od 1. marta", rekao je Lizde.

Lizde je dodatno pojasnio da nije isto kada u penziju odete sa 35 ili 38 godina ili sa pet-šest godina staža.

"Prema novom Zakonu o PIO-u svake godine 15. aprila će biti usklađivanje penzija sa rastom BDP-a i troškovima života. Tako će biti i ovog aprila, čime će svi penzioneri u maju dobiti povećane penzije, sa primjenom od 1. marta", najavio je šef Ureda za odnose s javnošću PIO/MIO FBiH.

Za povećanje penzija, podrazumijevajući korekcije i usklađivanje, potrebno je svaki mjesec dodatnih šest miliona KM, što trenutna i planirana finansijska situacija Zavoda PIO može podnijeti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti