Koridor 5C ide preko aerodroma i voćnjaka povratnika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Koridor 5C ide preko aerodroma i voćnjaka povratnika

20.05.2019. 11:05 / Izvor: bljesak.info

Mještani naselja Ortiješ, Hodbina, Kosor, Lakiševine i Malo Polje nastavljaju borbu za svoja ognjišta i svakim danom imaju sve veću podršku.

Ahmed Džubur je postavio zastupničko pitanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kojim traži da se na uvid dostavi dokumentacija kojom se dokazuje da je moguće graditi koridor preko perspektivne vojne imovine, vojne zračne luke Ortiješ.

Građane niko ništa nije pitao jer se javna rasprava pretvorila u prezentaciju, kažu u Blagaju.

Također traži se na uvid dokumentacija o održanoj javnoj raspravi o spomenutoj trasi autoputa i zaključcima sa iste.

Ukoliko JP Autoceste ne uspiju dostaviti traženu dokumentaciju, bit će potpuno jasno, a sada i dokazano da to javno poduzeće trasu autoputa Mostar jug – Buna rade bespravno i nasilnički. Pitanje ostaje, po čijem naređenju?

"Bio sam na jednom okupljanju u Blagaju koje je bilo prezentacija, a nikako javna rasprava. Nas nitko ništa nije pitao ni 2017. a ni sada kada nam uposleni u JP Autoceste bespravno ulaze u vinograde i voćnjake i okolčavaju zamišljenu trasu autoputa", rekao je Slavko Berberović stanovnik Ortiješa.

"Potpuno je jasno da se ignoriraju struka i ljudi i trasa se planira iz političkih, a ne financijskih i održivih razloga. Parlament Federacije BiH treba da uradi po zakonu i spriječi etničko čišćenje u dolini Neretve. Sve međunarodne institucije koje rade na financiraju izgradnje koridora 5C ili imaju bilo kakav interes su obaviještene i očekujemo i njihove reakcije u narednom periodu", stoji u dostavljenom priopćenju za javnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti