Korištenjem geotermalne energije BiH bi uštedjela nekoliko stotina mil. KM

02.10.2017. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Korištenjem geotermalne energije BiH bi uštedjela nekoliko stotina mil. KM

Malo je poznato da podzemnih voda u BiH ima mnogo više nego nadzemni. Korištenjem tih voda bi se moglo uštedjeti nekoliko stotina milijuna KM godišnje, kaže Maksimović.

BiH bi korištenjem svog ogromnog geotermalnog potencijala mogla uštedjeti nekoliko stotina milijuna KM godišnje.

Dražen Maksimović, direktor kompanije Eneco iz Bijeljine, koji se bavi proizvodnjom toplotnih pumpi, kaže da BiH ima izuzetan potencijal u ovoj oblasti, ali da je problem što se on slabo koristi. 

Govoreći o  potencijalima u geotermalnoj energiji ne misli samo na geotermalne vode nego i podzemne vode.

''Malo je poznato da podzemnih voda u BiH ima mnogo više nego nadzemni. Korištenjem tih voda bi se moglo uštedjeti nekoliko stotina milijuna KM godišnje'', kazao je Maksimović na prošlotjednom savjetovanju o energetici održanom u Neumu.

Navodi da je najveća pogodnost toga što je geotermalna energija najjefinija energija.

Njihova istraživanja su pokazala da čitavo Sarajevo, osim centra grada, ima veliki potencijal podzemnih voda, Bijeljina, te Doboj, Tuzla i dr.

"Svi veći gradovi u BiH imaju taj potencijal. Termalna energija dobivena iz podzemnih voda je besplatna, a uz toplotnu energiju mogla bi se dobiti i energija za hlađenje što je još jedna dodatna vrijednost", navodi on.

Maksimović ističe da je jedan od dobrih primjera lokalne zajednice, koja je prepoznala prednosti ovakvog načina grijanja, Grad Bijeljina u kojem sada postoji dosta javnih institucija koje su prešle na grijanje toplotnim pumpama.

Sada imamo u situaciju da sve nove zgrade javne uprave imaju grijanje na toplotne pumpe. Na ovaj način se grije i bolnica, a neke od starijih zgrada su također prebačene na ovaj način grijanja.

Kaže da je njihova analiza pokazala da se investicija isplati za dvije-tri godine te da to pokazuje dobru ekonomsku računicu. Također dodaju da su benefit ovakvog načina grijanja i ekološki jer su su se do sada grijali na uvozni mazut , a sa ovim osim što ne zagađuju okolinu imaju jeftinije troškove.

D.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti