Koristi od fondova: Bh. organizacijama sredstva iz EU potprograma Kultura

27.08.2014. 14:58 / Izvor: eKapija.ba
Koristi od fondova: Bh. organizacijama sredstva iz EU potprograma Kultura

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo i J.U. MES- Međunarodni teatarski i filmski festival Sarajevo dvije su organizacije čiji projekti su prošli oštre kriterije potprograma Kultura.

Iako suočene sa kompliciranima načinima apliciranja za programe Europske unije firme i organizacije iz BiH su uspjele u par zadnjih godina povući sredstva iz programa Kultura koji se od ove godine nalazi u sklopu programa Kreativna Europa. 

To je omogućilo življu djelatnost u ovoj oblasti budući da kompanije ne bi mogle ovakve ili slične projekte financirati same. Na ovaj način su osim ekonomske koristi kompanije/organizacije su dobile priliku za transnacionalni prenos kulture, ali i za upoznavanje sa procedurama pri apliciranju za ovakva sredstva koje će ima biti od koristi za buduće programe. 

Podsjetimo da europski kulturni i kreativni sektori pridonose gospodarskom rastu, zapošljavanju, inovaciji i socijalnoj  uključenosti. Oni čine oko 4,5 % europskog BDP-a i zapošljavaju oko  3,8 % radne snage EU-a (8,5 milijuna ljudi). Sveukupna  zaposlenost u kreativnim sektorima u razdoblju od  2000. do 2007. prosječno se godišnje povećavala za  3,5 %, a za cjelokupno gospodarstvo EU-a samo za 1 %.

Kakav će efekt ovi fondovi imati na razvoj ovog sektora u našoj zemlji ostaje da se vidi u budućnosti. 

Što se tiče BiH ona je od početka svog sudjelovanja u programu Kultura, od 2011. od 2013, dobila sredstva EU za dva samostalna književna prevoditeljska projekta, a sudjelovala je i u 15 drugih projekata odabranih za financiranje u okviru ovog programa kao partner.

Dva književno-prevoditeljska projekta u iznosu od 72,263 eura odobrena su do sada za aplikante iz BiH i to: izdavačku kuću Šahinpašić u iznosu od 42.784 eura(2012.) i Vrijeme d.o.o. Zenica u iznosu 29.479 eura(2013.)

Podsjetimo, kroz program Kultura (2007.-2013.) dodjeljivana su sredstva za kulturne projekte u svim područjima umjetnosti i kulture. Program je imao za cilj poboljšati europsko kulturno područje kroz razvoj kulturnih projekata suradnje između stvaralaca, kulturnih aktera i kulturnih institucija. Svaki kulturni projekt podržan od strane programa Kultura morao je biti u skladu s određenim ciljevima: promicanje prekogranične mobilnosti onih koji rade u kulturnom sektoru; poticati transnacionalni prenos kulturne i umjetničke proizvodnje i poticati međukulturni dijalog.

Budući da se od ove godine program Kultura nalazi u sklopu novog programa EK pod nazivom Kreativna Europa BiH je imala od ove godine pristup i sredstvima iz ovog programa nakon što je  22. srpnja 2014. potpisala ugovor s EU o sudjelovanju u ovom programu. 

Što se tiče poziva za apliciranje za 2014.rezultati su već objavljeni za projekte suradnje, platforme, umrežavanja,  danas i za projekte prijevoda. 

Dennis Abbot, glasnogovornik europske povjerenice za obrazovanje, kulturu i mlade, za eKapija.ba kaže da što se tiče projekta suradnje, do danas, dvije organizacije iz Bosne i Hercegovine su odabrane kao partneri u projektima suradnje.

Jedna od njih je Udruženje Centar za savremenu umjetnost Sarajevo koji će biti partner na projektu "Heroes we love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe", a voditelj projekta je Umetnostna galerija Maribor. Njima je dodjeljen grant od 198.000 eura. Drugi projekt u koji je prošao jaku selekciju je "International Young Makers in Action". Voditelj projekta je Stichting ITs festival, NL , a projektni partner iz BiH je J.U. MES- Međunarodni teatarski i filmski festival Sarajevo. Za ovaj projekt je odobreno 200.000 eura grant sredstava.

Projekti su odabrani nakon otvorenog poziva za dostavu prijedloga projekata na temelju ciljeva potprograma Kultura. Konkurencija prilikom izbora je bila velika, a rađen  je na temelju procjene od strane vanjskih neovisnih stručnjaka iz zemalja koje sudjeluju u potprogramu Kultura, prema unaprijed utvrđenim kriterijima. Na temelju toga, 21 velikih projekata suradnje i 37 malih projekata poticanja suradnje, s najvišim ocjenama i unutar raspoloživog budžeta su odabrani za sufinanciranje, naveo je on. 

Saznajemo da je i natječaj za podršku projektima suradnje za 2015. već otvoren. Rok za apliciranje je 1.10.2014., potvrdio je za eKapija.ba Abbot.

Inače, potprogram Kultura, ima za cilj poduprijeti aktivnosti koje pružaju kulturne i kreativne aktere sa vještinama i znanjem, potiče prilagodbu digitalnih tehnologija, testiranje inovativnih pristupa razvoju publike i novih poslovnih modela; podržava međunarodnu suradnju, međunarodno umrežavanje i transnacionalno povezivanje i pokretljivost.

Program podržava i uspostavljanje europskih mreža koje djeluju u širokom rasponu kulturnih i kreativnih sektora. Mreže moraju imati najmanje 15 organizacija članica iz najmanje 10 različitih zemalja, od kojih je najmanje 5 iz država članica Europske unije. Odabrane mreže će potpisati okvirne sporazume o partnerstvu od 3 godine trajanja.

U prvom krugu u 2014. dodijeljena su sredstva za 22 europske mreže u ukupnom iznosu od gotovo 4,4 milijuna eura.

D.Kozina

Tekst je objavljen u sklopu projekta ''BiH i proces europskih integracija''.

“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti