Korporativno upravljanje u RS pod lupom

12.06.2009. 09:38 / Izvor: Nezavisne novine
Korporativno upravljanje u RS pod lupom

U osam kompanija i banaka iz RS sprovedeno je istraživanje o dostignutom nivou korporativnog upravljanja uz korištenje bodovnog sistema scorecard u okviru zajedničkog pilot projekta Banjalučke berze i IFC-a.

Organizatori istraživanja koje je sprovedeno u "Telekomu Srpske", "Kosig-Dunav osiguranju", Novoj banci, "Meridianu", "Banjalučkoj pivari", "Tržnici" i teslićkoj "Destilaciji" i "Banji Vrućici", 11.06.2009. godine, međutim, nisu saopštili njegove rezultate.

Merima Zupčević, projekt menadžer IFC-a za BiH, rekla je da je osnovni cilj scorecarda da postane alat za vrednovanje i primjene dobrih praksi i principa korporativnog upravljanja u preduzećima RS i da omogući preduzećima da podignu njegov nivo i kvalitet.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, istakao je da je korporativno upravljanje jedan od najvažnijih aspekata tržišta kapitala i investitori će uvijek više ulagati u preduzeća kod kojih je ono na višem stepenu, jer u tim preduzećima su uvijek njihova prava zaštićena.

"Korporativno upravljanje u 38 preduzeća sa službenog tržišta Banjalučke berze je posljednjih nekoliko godina napravilo veoma značajne korake naprijed, ali prostora za napredak još ima", rekao je Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti