Vijesti

Korporativno upravljanje u RS pod lupom

12.06.2009. 09:38 / Izvor: Nezavisne novine

U osam kompanija i banaka iz RS sprovedeno je istraživanje o dostignutom nivou korporativnog upravljanja uz korištenje bodovnog sistema scorecard u okviru zajedničkog pilot projekta Banjalučke berze i IFC-a.

Organizatori istraživanja koje je sprovedeno u "Telekomu Srpske", "Kosig-Dunav osiguranju", Novoj banci, "Meridianu", "Banjalučkoj pivari", "Tržnici" i teslićkoj "Destilaciji" i "Banji Vrućici", 11.06.2009. godine, međutim, nisu saopštili njegove rezultate.

Merima Zupčević, projekt menadžer IFC-a za BiH, rekla je da je osnovni cilj scorecarda da postane alat za vrednovanje i primjene dobrih praksi i principa korporativnog upravljanja u preduzećima RS i da omogući preduzećima da podignu njegov nivo i kvalitet.

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, istakao je da je korporativno upravljanje jedan od najvažnijih aspekata tržišta kapitala i investitori će uvijek više ulagati u preduzeća kod kojih je ono na višem stepenu, jer u tim preduzećima su uvijek njihova prava zaštićena.

"Korporativno upravljanje u 38 preduzeća sa službenog tržišta Banjalučke berze je posljednjih nekoliko godina napravilo veoma značajne korake naprijed, ali prostora za napredak još ima", rekao je Lakić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti