Košarac - Alagić: Unaprijediti vanjskotrgovinski promet BiH i Turske

22.06.2020. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Košarac - Alagić: Unaprijediti vanjskotrgovinski promet BiH i Turske

Sagovornici su se saglasili da je važno razvijati bilateralnu saradnju BiH i Turske, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu novoimenovanog ambasadora BiH u Turskoj Adisa Alagića s kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dviju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da je važno razvijati bilateralnu saradnju BiH i Turske, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije radi uspostavljanja efikasnijeg vanjskotrgovinskog prometa između kompanija iz BiH sa turskom stranom.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. Ministar Košarac je podsjetio da se taj dokument trenutno nalazi u proceduri u institucijama BiH, ocijenivši da bi ugovor o slobodnoj trgovini unaprijedio vanjskotrgovinski promet između kompanija iz BiH sa turskim firmama.

Košarac i Alagić konstatovali su da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanak bilateralnog trgovinskog komiteta između BiH i Turske, kao i trilateralni trgovinski komitet BiH - Srbija - Turska, nakon implementacije izbornih rezultata u Srbiji.

Ministar je informisao ambasadora Alagića o izvozu goveđeg mesa u Tursku, s fokusom na zahtjev za povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020., čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona.

"Opredijeljeni smo da razvijamo posao plasmana goveđeg mesa na tursko tržište. Ukoliko bismo u Tursku izvezli unutrašnje zalihe, nastale zbog umanjenog lokalnog konzuma usljed epidemije COVID-19, to će biti najbolji mogući način da zaštitimo domaću proizvodnju - poručio je Košarac, podsjetivši da je o mogućnosti povećanja kvote za izvoz nedavno razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti