Košarac: BiH će pronaći način da učestvuje na svjetskoj izložbi "Ekspo Dubai 2020"

25.05.2021. 15:16 / Izvor: SRNA
Košarac: BiH će pronaći način da učestvuje na svjetskoj izložbi 'Ekspo Dubai 2020'

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas uvjerenje da će BiH pronaći način da učestvuje na svjetskoj izložbi "Ekspo Dubai 2020".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas uvjerenje da će BiH pronaći način da učestvuje na svjetskoj izložbi "Ekspo Dubai 2020", a u slučaju da ne bude učestvovala, mora se pokrenuti pitanje odgovornosti onih koji nisu bili na zakonit način uključeni u ovaj proces.

On je naveo da je BiH upozorena od organizatora da bi, u slučaju da ne učestvuje, trebala da plati sredstva koja je organizator ustupio BiH, a to je oko 1,5 milion dolara.

Košarac je dodao da je, preuzimajući funkciju ministra, to pitanje bilo na dnevnom redu.

"Smatram da je bilo proceduralnih problema i da je međunarodni ugovor u ime BiH na nezakonit način potpisao ambasador BiH u Dubaiju, bez odluke Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, a na preporuku bivšeg ministra spoljne trgovine, što nije zakonit način", rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, paviljon je napravljen i, u slučaju da BiH ne bude učestvovala na sajmu, moraju se pokrenuti sve procedure odgovornosti onih koji nisu bili na zakonit način uključeni u ovaj proces.

Košarac je istakao da je resorno ministarstvo intenziviralo kontakte sa ambasadorom zemlje organizatora i to pitanje više puta otvaralo na sjednici Savjeta ministara.

On je ocijenio da bi bilo izuzetno korisno i značajno da predstavnici poslovne zajednice iz Republike Srpske i Federacije BiH budu prisutni na ovom svjetskom sajmu koji bi trebao da počne u oktobru ove godine i završi se u martu 2022.

"Poslali smo delegaciju u Dubai da tačno utvrdi koji su to minimalni uslovi koje zemlja organizator kandiduje prema zemljama koje promovišu privredu i na osnovu analiza došli smo da bi budžet za ovih skoro godinu dana bio 3,3 miliona KM", rekao je Košarac.

On je naveo da je ocijenjeno da treba donijeti odluku na Savjetu ministara da se uđe u te pripremne aktivnosti, jer je to složen nivo aktivnosti na organizaciji takvog događaja.

"Još nemamo "zeleno svjetlo" za takvu odluku. Smatram da nam je primarna obaveza da obezbijedimo sredstva i mogućnost privrednicima da promovišu svoje proizvode da se nađu na tržištima svijeta. Pričali smo da revidiramo i ovaj budžet, na šta je Ministarstvo spoljnih poslova spremno, ali nam treba kredibilan okvir koliko je to sredstava za organizaciju promocije privreda na ovom sajmu", istakao je Košarac.

On je dodao da je do zastoja došlo zbog toga što nemaju saglasnost Ministarstva finansija.

"Obavili smo još nekoliko konsultacija. Nismo u dobrom ritmu i tempu, ali vjerujem da ćemo u narednim danim definisati budžetski okvir, eventualno revidirani budžetski okvir i donijeti odluku i pomoći onima koji se bave privredom i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH", rekao je Košarac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti