Košarac čeka odgovor od Turkovićke u vezi sa Trgovskom gorom

08.08.2020. 11:12 / Izvor: SRNA
Košarac čeka odgovor od Turkovićke u vezi sa Trgovskom gorom

Košarac je naveo da će Sektor za spoljnu politiku i strana ulaganja ministarstva na čijem je čelu zatražiti stav od svih relevantnih institucija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i dalje čeka odgovor ministra inostranih poslova Bisere Turković o povlačenju njene odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

"Više od mjesec dana čekam na povratnu informaciju ministra Bisere Turković. Nakon što je u nekoliko navrata tražila da se sa sjednica Savjeta ministara povuče odluka o imenovanju ekspertskog tima, 9. jula uputio sam joj poziv na konsultativni sastanak da bi pokušali riješiti eventualne dileme u vezi sa ovim pitanjem. Do danas nisam dobio njen odgovor", izjavio je Košarac.

On je naveo da je u međuvremenu organizovao novi sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, na kojem je sa entitetskim ministrima Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te direktorom Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Marinkom Zeljkom dogovorio da od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije zatraže da sa njima i Turković  organizuje konsultacije.

"Uzimajući u obzir spremnost i opredijeljenost predsjedavajućeg Tegeltije riješimo ovo otvoreno pitanje sa Hrvatskom na dobrobit svih građana, posebno onih koji žive u slivu Une, duboko sam uvjeren da će i on uložiti dodatne napore da prevaziđemo potencijalne nesuglasice", naglasio je Košarac.

On je naveo da Turković treba da odgovori zašto je naprasno promijenila stav.

"Da li je razlog nacionalna struktura stanovništva koja živi u opštinama u slivu Une? Ja ljudski ne mogu da prihvatim i ne želim da vjerujem da njeni potezi imaju takvu pozadinu i konotaciju", rekao je Košarac za "Oslobođenje".

Kada je riječ o problemima proizvođača mlijeka i mesa, koji traže da se u naredna tri mjeseca zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda zbog viškova koji su nastali u posljednje vrijeme, Košarac je istakao da se na osnovu argumenata i činjenica mora utvrditi da li je došlo do poremećaja na tržištu.

On je dodao da podaci kojima raspolaže govore da je uvoz u ovoj godini smanjen za blizu deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Košarac je naveo da će Sektor za spoljnu politiku i strana ulaganja ministarstva na čijem je čelu zatražiti stav od svih relevantnih institucija i nadležnih entitetskih ministarstava u vezi sa donošenjem mjera ograničenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa, kao i da je od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražio pojačane kontrolne aktivnosti u vezi sa uvozom ove robe.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti