Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac i Petričević: Uspostavljanje slobodnih zona od ključnog značaja

30.03.2021. 11:46 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas putem videolinka s ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem o uspostavljanju i funkcionisanju slobodnih zona, čije bi efikasno poslovanje trebalo doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti.

"Slobodne zone su razvojna šansa za našu privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja. Njihovo osnivanje značit će nove investicije, nova radna mjesta, te povećan obim vanjskotrgovinske razmjene. Zbog toga smo potpuno opredijeljeni da ubrzamo aktivnosti na formiranju slobodnih zona, kako bismo olakšali poslovanje poslovnoj zajednici, a posebno izvozno orijentisanim kompanijama", istakao je Košarac. 

Sagovornici su ocijenili da u Republici Srpskoj postoji zainteresovanost lokalnih zajednica i privrednih subjekata za formiranje slobodnih zona, zbog čega je neophodno aktivno krenuti u realizaciju ovog cilja.

Košarac je informisao Petričevića o razgovorima koje je imao sa stranim investitorima o potencijalnim lokacijama za osnivanje slobodnih zona, pri čemu je naglasio da u tom kontekstu svojim potencijalima prednjače Istočno Sarajevo, Trebinje, Rudo, Bijeljina i Gradiška.

Na sastanku su pozdravljeni napori institucija Republike Srpske na usvajanju i primjeni novog Zakona o slobodnim zonama, kojim su preciznije definisane odredbe i procedure osnivanja i praćenja rada tih zona, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti