Košarac: Izvoz mesa u Tursku pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora

10.03.2020. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Košarac: Izvoz mesa u Tursku pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora

ošarac je istakao da je, s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta, od izuzetne važnosti.

Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, jučer je u Sarajevu održan sastanak s predstavnicima kompanija ''Tareks'', koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, te ''Šišović'', koja je certifikovana za otkup i klaoničku djelatnost.

Tema sastanka, kojem je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, bila je otklanjanje nepravilnosti uočenih prilikom izvoza junećeg mesa u Tursku, nakon što je Ured za veterinarstvo BiH izdao uputstvo o zabrani potpisivanja veterinarskih certifikata zbog uočenih nepravilnosti prilikom izvoza.

Košarac je istakao da je, s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta, od izuzetne važnosti da izvoz mesa u Tursku bude nastavljen i unapređen, te da će izvoz mesa u Tursku biti nastavljen pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora od Ureda za veterinarstvo BiH, u skladu s izmijenjenim uputstvom o potpisivanju veterinarskih certifikata.

"Razgovarali smo o otklanjanju određenih nepravilnosti, koje smo naslijedili po preuzimanju mandata. Firma 'Tareks', koja je, de facto, imala povlašćeni položaj od strane Turske prilikom izvoza mesa, otkupljivala je meso samo od jedne klaonice. Mi tražimo da broj kooperanata bude povećan. Na današnjem sastanku je dogovoreno da se ta saradnja proširi na još najmanje dvije kompanije koje se bave klaoničkom djelatnošću, a koje su certifikovane od Turske", rekao je Košarac.

Pri tome će se, kako je naglasio, insistirati na tome da klaoničarski kapaciteti moraju otkupiti proizvode domaćih proizvođača.

Najavljeno je i da će Ured za veterinarstvo BiH vršiti pojačan nadzor svih klaoničarskih kapaciteta, čiji je cilj sklopiti ugovore sa domaćim proizvođačima.

Košarac je istakao da će se insistirati i na povećanju iskorišćenosti kvota za izvoz u Tursku, budući da je otvoreno 8.000 tona, a do sada odobreno 3.000 tona.

"Povećanje iskorišćenosti kvota značilo bi povećanje robne razmjene i plasmana domaćih proizvoda, što bi domaćim proizvođačima omogućilo mnogo veću participaciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni", istakao je Košarac.

Tokom današnjeg susreta, najavljeno je da će, u cilju unapređenja saradnje, uskoro biti održan sastanak ministra Košarca sa predstavnicima institucija i tijela u Turskoj nadležnim za to pitanje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti