Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac: Kreirali smo listu vitalnih proizvoda koji će imati olakšan promet

Ova inicijativa će omogućiti lakši promet robe između CEFTA strana.

23.03.2020. 11:01 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH kreirala listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e u uvjetima širenja koronavirusa.

Ova inicijativa će omogućiti lakši promet robe između CEFTA strana, a nastala je na prijedlog Sekretarijata CEFTA-e, Savjeta za regionalnu saradnju, Transportne zajednice, Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje (DG NEAR) i Generalnog direktorata za porez i carine (DG TAXUD).  

Navedene institucije preporučile su da zemlje članice CEFTA-e naprave popis uvedenih trgovinskih mjera, te da formiraju listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo i sačine popis graničnih prijelaza otvorenih za teretni transport. Proizvodi s te liste će na određenim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku, što će omogućiti lakši promet robe u novonastaloj situaciji usljed epidemije koronavirusa. 

Sekretarijat CEFTA-e zadužen je da omogući elektronsko obavještavanje o dolasku kamiona koji prevoze osnovnu robu, primjenom nužne nadogradnje Sistema elektronske razmjene podataka (SEED) na osnovu dogovorenog popisa robe. 

"U protekla četiri dana, intenzivno smo radili na kreiranju liste vitalnih proizvoda. U saradnji s entitetskim ministarstvima nadležnim za trgovinu formirali smo listu za neophodne namirnice, a u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, entitetskim ministarstvima zdravstva i Agencijom za lijekove BiH formirali smo listu prioritetnih lijekova i drugih medicinskih sredstava. Naš zadatak je da domaćim privrednicima olakšamo posao, a posebno u ovakvoj situaciji, odnosno otežanim uslovima usljed širenja koronavirusa", rekao je ministar Košarac. 

Lista osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e, dostavljena je Sekretarijatu CEFTA-e putem kontakt tačke Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti